fbpx

Homeinfo interjú Atenád viszonteladóval!

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk!

válaszol a szakértő

Már a ház megtervezésénél, amikor az árnyékolás lehetséges megoldásai egyáltalán szóba kerülnek, szerencsés tisztában lennünk vele, hogy mit szeretnénk, milyen előkészületek szükségesek az adott árnyékoló beépítéséhez ­– mondta el portálunknak Tarsoly Krisztián. Az árnyékolástechnikai szakértő számos olyan szempontra hívta fel a figyelmet, amelyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy olyan redőnyt válasszunk, ami nemcsak néhány évig, hanem inkább évtizedekig nyújt megoldást otthonunk árnyékolására.

Mire kell feltétlenül odafigyelnie annak, aki otthonának árnyékolását redőnnyel szeretné megoldani? Milyen szempontok vannak, amelyeket nem szabad kihagyni a mérlegelésnél?

Aki azt szeretné, hogy otthonának újonnan beépített redőnyei nem néhány évre, hanem inkább néhány évtizedre jelentsenek megoldást, annak nem szabad kompromisszumot kötni az alkatrészek minőségében, a forgalmazók, illetve a beszerelést végző partnerek felkészültségében. Munkám során többször találkoztam olyan rossz példákkal, ahol a problémák eredője az volt, hogy már a munkálatok megtervezésénél hibák keletkeztek a műszaki paraméterek hiányos ismerete miatt.

Tovább megyek: már a ház megtervezésénél, amikor az árnyékolás lehetséges megoldásai egyáltalán szóba kerülnek, szerencsés tisztában lennünk vele, hogy mit szeretnénk, milyen előkészületek szükségesek az adott árnyékoló beépítéséhez. Ha ezt időben meghatározzuk, és például a redőny mellett tesszük le a voksunkat, akkor rögtön dönthetünk az elvakolható, vagyis a homlokzatba tökéletesen beépíthető redőnyrendszer mellett, ami egy esztétikusabb megoldás, mint az utólag szerelhető, külsőtokos típus…

…Alapos előre gondolkodás, tervezés hiányában a tokok belelóghatnak a nyílászáróba, vagy az is előfordul, hogy elfelejtenek azzal kalkulálni, hogy a szigetelést be kell tervezni a tok mögé. Ha kimegyünk egy helyszínre, az első dolgunk megnézni, hogy a nyílászáró felett van-e szigetelés. Ez azért nagyon fontos, mert maga a vakolható tok nem hőszigetelt. Ezért azt szoktam javasolni, hogy a falkáva úgy legyen megtervezve majd kialakítva, hogy meglegyen a szükséges hely a szigetelés elhelyezésére, különben hőhíd alakulhat ki, ahol lecsapódik a pára, ahol aztán megülhet a penész.

Beépítési hibákból néhány példa, melyekkel találkoztam:

Perfekt redőny esetében a tok a nyílászáró tetejére kerül elhelyezésre, nem pedig elé és ezáltal a lefutó az optimálistól eltérő helyre is elhelyezhető. Ebben az esetben a lefutót rossz helyre fúrták fel, ennek köszönhetően pedig túl keskeny lett a palást.

Ebben az esetben nagy valószínűséggel a megrendelést helytelenül adták le és az osztott szerkezetet a helyszínen, házilag oldották meg.

A jobb oldali kép esetében látható, hogy a kábelt túl rövidre vágták, így a redőnymotor bekötése nem lehetséges. A bal oldali kép esetében egy rádiós motor került beépítésre, a bekötést mégis kapcsolós motornak megfelelően végezték el, mindenféle életvédelmi szempontot figyelmen kívül hagyva.

Az már szóba került, hogy megkülönböztethetünk redőnyöket aszerint, hogy elvakolható, vagy külső tokos, de milyen szempontok szerint csoportosíthatóak még a redőnyök?

A redőnypalást rendelhető szellőzést biztosító un. légkamrákkal ellátott műanyag léccel, illetve az alumínium lécek közül a dupla lakkozású, német Heroal által készített redőnylécet emelném ki, mely kiemelkedő kopásállóságot biztosít, ellenáll az időjárásnak, nem fakul ki, nem színeződik el, nem krétásodik.

Műanyag lécek esetén fontos megjegyezni a minőségek közötti különbséget, melyet a felhasznált anyag mennyisége/milyensége ad meg. Ettől függ a lécek strapabírósága és az élettartama is.

Az Atenád Kft. termékeit azért tudom ajánlani, mert ipari granulátum felhasználásával készült műanyag redőnyléceket használnak a gyártás során. Ennek köszönhetően a lécek élettartama bőven meghaladhatja a piacon található más műanyag lécek élettartamát. Súlya 3kg/négyzetméter, azonban találkoztam a piacon olyan gyártmánnyal is, amely mindössze 2kg-ot tett ki négyzetméterenként. A 30-35%-al kevesebb felhasznált anyag azt jelenti a gyakorlatban, hogy a redőnylécek olyan vékonyak, hogy gyakorlatilag áttetszők, láthatóak a léc megerősítését szolgáló bordák.

Minőségi ipari granulátumból készült műanyag redőnypalást

A gyenge minőségű lécekkel készített redőnylamellák megsárgulhatnak, egy erősebb vihar kitépheti a lamellákat, a jégeső károsíthatja a palástot

A Heroal alumínium redőnylécei a 3,5kg/négyzetméterrel a piacon elérhető legjobbak között vannak.

Ez az anyagmennyiség egyben azt is jelenti, hogy miközben a könnyebb, gyengébb minőségű lécekből két méter széles redőnypalástot sem lehet készíteni, mert meghajlik, a Heroal lécekkel a 280 cm szélesség is elérhető. Amikor az árakat hasonlítjuk össze, jusson eszünkbe az is, hogy mennyi pénzért milyen minőséget kaphatunk a lécvastagság tekintetében.

Minőségi, habkitöltéses Heroal aluredőny palást

A minőséget mutatja az is, hogy amikor 10 év után lecseréltem a saját házamon a redőnyöket, mert más színre váltottunk, a régi léc minden elemében olyan volt, mint ha új lenne.

Milyen jelentősége van a redőnylécek színének azt figyelembe véve, hogy mennyire gyűjtik magukba a napsugarakat, mennyire forrósodnak fel?

A kérdés annyiban aktuális, hogy a gyártók az utóbbi években többnyire kivezették palettájukból a sötétebb árnyalatú színes, műanyag léceket, mert azok az anyagok, amelyek jóvoltából a lécek a sötétebb színt elérik, gyengíthetik a redőnypalást stabilitását. Megmaradtak viszont a világosabb, színesebb változatok. Az Atenád Kft-nél ezért csak világos színárnyalatú redőnylécek választhatók, ezek közül is a fehér színű redőnyléc a legnépszerűbb választás az Ügyfelek részéről. Igen népszerűek a műanyag nyílászárók, amelyek jellemzően fehér színűek, tehát ezekhez egyébként is jól illik a fehér redőny. De népszerűek azok a megoldások is, amikor éppen a nyílászárókat szeretnének hangsúlyozni egy erőteljesebb árnyalattal,  például a közkedvelt antracit színnel. 

Az alumínium, mint anyag, nagyon jól vezeti a hőt, ezért az alumínium redőnyléc profil pu habbal van kitöltve, ezzel is csökkentve felmelegedését és növelve stabilitását…

…Az alumínium (heroal) redőnylécek színválasztéka jelentősen szélesebb, mint a műanyag (easyplast) redőnyöknél választható színek. 18 színből lehet választani és ebből 14-hez a tokszerkezet színét is lehet színazonosan kérni az aranytölgytől kezdve a dión át az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fahatású antracitig.

Van olyan szempont, amire az átlagos felhasználó nem gondolna redőnyvásárlás előtt, pedig lényeges?

Igen, van, például az úgynevezett lécbevezető. Ez egy pici, de nagyon fontos alkatrész, amely azzal a céllal kerül bele a tokba, hogy a redőnylécet bevezesse a lefutóba. Szakemberként nem túlzás azt állítanom, hogy ez az egyik lelke a redőnynek, mert ha ez eltörik, vagy más okból kifolyólag nem pontosan vezeti a redőnylécet, akkor biztosan el fog akadni, széttöredezhet a léc széle stb. Éppen ezért az Atenád ipari műanyagból (nem pedig darált műanyag hulladék hozzákeveréséből) gyártatja ezt az alkatrészt, amely rendkívül ellenállóvá teszi a külső, fizikai hatások terén. Ez egy jó példa arra, hogy a hosszú élettartam érdekében érdemes többet fordítani a minőségre. Egy redőnyrendszer megbízható működésének az alapja lehet egy alacsony értékű alkatrész. Más gyártók ezen is próbálnak takarékoskodni, és gyengébb minőségű alkatrészt használnak (tényleg alig pár forintot spórolva), amivel jó eséllyel, hosszú távon bosszúságot okozhatnak majd a felhasználóknak.

Ipari műanyagból készült, minőségi lécbevezető esetén is fontos a helyes beillesztés, így  kiküszöbölhetők a problémák

Lényeges különbség továbbá az is, hogy a megszokottól eltérően az Atenád Kft. nem kefét, hanem gumit használ a redőny megvezetésére. Ennek két funkciója van: az egyik, hogy amikor a redőny mozog az un. oldalsó lefutóban, akkor nem zörög, a másik, hogy szűkíti a rést, így pontosabb a megvezetés. Az Atenád Kft. által is használt, jó minőségű, alaktartó gumival szemben hátránya még a kefének, hogy hamar elöregszik, ezért szétnyomódhat, deformálódhat. Ennek következménye, hogy ha ellazul, megnő a lefutó belsejében a távolság, a redőnypalást megbukik.

Gumival történik a redőny megvezetése

Az Atenád Kft. nemcsak a redőnyeiről, hanem a minőségi szúnyoghálóiról is ismert. Ezek minden esetben kombinálhatók egymással?

Az összes redőnytípus szerelhető szúnyoghálóval. Az Atenád Kft. két megoldást kínál: a hagyományosnak mondható fix akasztós, illetve a klikk-klakk rendszert.

A szúnyoghálókkal kapcsolatban kiemelném, hogy azoknak nemcsak a repülő, hanem a mászó rovarok, például a poloska ellen is a lehető legjobb védelmet kell biztosítania. Hogy termékeik ezen a téren is a lehető leghatékonyabbak legyenek, az Atenád Kft. kifejlesztett egy új rendszert: a tok belsejében helyeznek el egy plusz kefét, ami szinte tökéletes zárást biztosít a redőnytok és a szúnyogháló között, így elkerülhető, hogy a kellemetlenkedők a belső térbe jussanak az árnyékolón keresztül.

Kefetartó profil nélkül szabad az út a belső terekbe

A kefetartó profil akadályt képez

Poloska invázió? Nem kell többé aggódnia!

Nézze meg videónkat!

Fontos megjegyezni azt is, hogy korábban nem lehetett, vagy bonyolult volt az erkélyre, teraszra nyíló ajtókat ún. pliszé szúnyoghálóval ellátni, melynek előnye, hogy oldalra gyűjthető a háló, ezáltal kis helyet foglal. Csak fix szúnyogháló megoldásban gondolkodhattunk, amely nem túl előnyös ilyen esetekben. Új fejlesztésük által, ma már esztétikusan kombinálható a redőnnyel ez a népszerű és praktikus pliszé rovarháló.

Pliszé szúnyoghálóval kombinált aluredőny esztétikus megoldása

Összességében elmondhatom, hogy számos fejlesztésük létezik még a redőnyrendszerek terén, melyek a felmerülő igényeknek és az aktuális trendeknek köszönhető, ezért is tudnak utat mutatni a piacon. Az Atenád nevet megbízható márkának tartom, termékeikkel az ember nem faraghat rá, hosszú távon tervezhetőek, mind kivitelezőként, mind felhasználóként. Elkerülhető a sok utólagos reklamáció. Számomra is kiemelten fontos, hogy a vásárló elégedett legyen, ami nemcsak a beépítés szakszerűségén, hanem a termék minőségén is múlik.

Atenád redőnyrendszerek minősége beépítéseim során

Termékválasztásban és annak építészeti tervezésében az Atenád szakmai partnere, az Archishade nyújt Önnek szakértő segítséget! Keresse kollégáinkat bizalommal!

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink, kerti és terasz pergolarendszereink minőségéről!

Bemutatóterem: ARCHISHADE Kft / ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Nyitvatartás: H-P 7-16h (időpont egyeztetése ajánlott! ITT kérhető!)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.atenad.hu

EZ IS ÉRDEKES LEHET

További cikkek, inspirációk a témában

Válaszol a szakértő: Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel

Elolvasom a cikket!

Tervezzünk stílussal! Inspirációk árnyékolást tervezőknek

Tovább a blog oldalra!

Hogyan árnyékoljunk okosan! Vásárlás előtti tudnivalók

Tovább a szaktanácsok oldalra!