fbpx

A zsalugáterek világában

A zsalugáterek korabeli rokona – a spaletta – már a középkorban elterjedt árnyékolási megoldás volt, melynek megjelenését megelőzően a nyílászáró gyakorlatilag csupán egy nyílás volt. Később ebből alakult ki a zsalugáter, mely egyaránt ellátta a nyílászáró és az árnyékoló szerepét. Eleinte elképzelhetetlen volt, hogy az árnyékoló zárt állapotában szellőztető funkciót is ellásson, a későbbiek folyamán alakult ki a kettős tulajdonság, melynek nyomán létrejöhetett a napjainkban ismert zsalugáter.

A mai klasszikus értelemben vett zsalugáter azonban csupán a XX. század közepén terjedt el és eleinte a mediterrán területeken vált igazán népszerűvé. A zsalugáterek manapság reneszánszukat élik és megfontolandó az újgenerációs, alumínium szerkezetek mellett döntenünk, hiszen ezek ugyanolyan elegánsak, mint fából készült társaik, ugyanakkor sokkal időtállóbbak. Az Atenád Kft. ebben is a prémium minőséget tűzte ki zászlajára, legyen szó a hagyományos értelemben vett fix zsalugáterekről vagy annak tolópaneles testvéreiről.

A toló zsalugáter sajátosságai és az Atenád rendszer technikai egyedülállósága

A loggia elnevezésű tolópaneles zsalugáter egy egyedülálló árnyékoló, mely funkcionalitását tekintve nem helyettesíthető semmilyen más kültéri árnyékolóval, legyen az lamellás vagy textil szerkezet. Egyedi, hiszen a plafontól a talajig árnyékol, ugyanakkor mégsem eredményez feltétlenül teljes sötétséget a belső oldalon. Tekintve, hogy az árnyékoló egy sínben fut és ennek köszönhetően vízszintes irányban mozgatható, nem szükséges például a nyílászáró előtti teljes területet lefedni vele. Ennek megfelelően szélességi korlátozás sincs a loggia telepítését illetően, akár hatalmas szélességű felületek lefedését is lehetővé teszi, bármi nemű fix osztás alkalmazása nélkül. A zsalugáterek hatalmas előnye, hogy az árnyékolás mellett, -a lamellák közötti résnek köszönhetően- egyidejűleg lehetővé teszik a szellőztetést is. A panelek mozgatását felfüggesztett görgők és sínrendszer biztosítja, míg az alsó kibillenést egy lapos alsó megvezetés gátolja.

A további hazai gyártókkal szemben, az Atenád által készült toló rendszerek extrudált, nem pedig -gyengébb tartású- hajlított profilokból készülnek. Az alumínium szerkezetnek köszönhetően a loggia az egyik legidőtállóbb árnyékoló, mely nem igényel utólagos festegetést és a nap sem szívja ki. Tekintve, hogy az Atenád nem csupán forgalmazza a tolózsalugátert, de nagyrészét hazai üzemében gyártja, sokkal kedvezőbb árfekvést biztosít, mint azok a cégek, akik kizárólag külföldről importált kész termékek forgalmazásával foglalkoznak.

A toló panelek előnye a fix zsalugáterekkel szemben

Ha modern és klasszikus jelzőkkel szeretnénk elkülöníteni a két különböző típusú zsalugátert, akkor a loggia mindenképpen a modern halmazba sorolandó, így e stílus kedvelői számára kétségkívül előnyösebb választás. A tolózsalugáter nevében hordozza a leginkább előnyös tulajdonságát, hiszen ez az árnyékoló nem fix, hanem egy sínrendszerben mozgatható. Ezen funkciónak köszönhetően tökéletes választás például egy toló nyílászáró elé, hiszen akár teljesen kitolható a nyílászáró felülete elől.

A tolópaneles változat ajtók árnyékolására is nagyszerű választás, hiszen úgynevezett csúszóajtó vagy csúszófal létrehozását is lehetővé teszi, míg a fix változattal ez nem megvalósítható. Mint azt már említettük, méreteket tekintve a loggia – a fix zsalugáterrel ellentétben- nem szab határt a képzeletnek. A hazánkban kiemelt gyártóként emlegetett Atenád Kft. pedig 2016 óta készít megrendelésre, belga minőségű toló zsalugátert, gyorsabb elkészülési határidővel és kedvezőbb árfekvésben.

Anyag, szín és méretek – avagy a loggia és annak végtelen lehetőségei

A loggia minden tekintetben számos lehetőséget biztosít a megrendelők számára. Legyen szó a színválasztékról, lefedhető területről vagy a lamellák típusáról és mobilitásáról.

A színválaszték gyakorlatilag határtalan, hiszen az aluprofilok és a lamellák bármely RAL színre szinterezhetők, de igény szerint választhatók eloxált kivitelben is. Megtévesztésig valósághű fautánzatú festéssel is elérhető, amennyiben alumínium szerkezetet szeretnénk, de az épület stílusjegyeihez jobban illeszkedne a fa struktúrája. A takaró profilok is egységes színben kerülnek beépítésre, kizárólag a műanyag végtakaró elemek és a panel oldalán levő gumiütköző marad fekete.

Amennyiben a lehető legklasszikusabb hatást szeretnénk elérni, az Atenád loggia valódi fából készült tolózsalugáter gyártását is lehetővé teszi.

Egy panel maximális szélességi mérete 1,5 méter, mely akár a maximális gyűjtési méretet is kiadhatja, amennyiben párhuzamos sínekkel kerül beépítésre az árnyékoló, hiszen így a panelek egymás elé is betolhatók. Magassági méreteket tekintve 3 méter a maximális lehetőség.

A loggia működtetése és annak lamellái: fix vagy mozgatható kivitel

A loggia esetében a panelek pozicionálása történhet kézi mozgatással vagy a kényelem maximalizálása érdekében motorikusan. A panelek helyzete könnyedén szabályozható kézileg nagy méretek esetén is, akár gyermekek is egyszerűen elvégezhetik a feladatot. A lamellákat tekintve pedig a tolózsalugáter fix és mozgatható lamellás kivitelben egyaránt elérhető.

A fix változat esetében a lamellák dőlésszöge állandó és nagyobb a köztük levő távolság, mint a hagyományos zsalugátereknél, számszerűen kb. 3 centiméter. A lamellák fix, rombuszalakú profilokból készülnek, melyek optimális árnyékolási szögben kerülnek beállításra.

A mozgatható verziónál a lamellák abszolút zárhatók, így a teljesen fényzáró árnyékolás is lehetséges alkalmazásával. A lamellák mozgatása kizárólag kézi irányítással valósulhat meg.

Telepítési lehetőségek, egyedi megoldások

A loggia telepítési lehetőségei rendkívül széleskörűek. Természetesen kizárólag kültéri árnyékolóként szokták alkalmazni, s ezek között talán a loggia a leguniverzálisabb. A szerkezet installálható nyílászáró elé is, de nem követelmény annak jelenléte az árnyékoló közvetlen közelében.

A tolópaneles zsalugáter az egyik legelegánsabb szabadon álló választás teraszaink és erkélyeink árnyékolására. Ezeken a területeken általában nincs szükség teljes és egyenletes árnyékolásra, így a sínben mozgatható loggia mindig megfelelő mértékű árnyékolási lehetőséget biztosít a felhasználók részére. Kerti pergolák oldalárnyékolójaként is tökéletesen megállja a helyét, de télikert árnyékolás esetén is elegáns összképet eredményez.

Tökéletes választás irodaházak, társasházak és családi házak lefedéséhez egyaránt.

Egy kiegészítő tartószerkezet segítségével a homlokzaton is alkalmazható, például ablak elé. Akár boltok, irodák és egyéb közintézmények számára is exkluzív megjelenést biztosít. Maradéktalanul kielégítő például egy középület vagy elegáns társasház körfolyosójának lefedésére is.

Egyedi megoldások

Rejtett panelmegoldás – zárt állapotban a tolópanelek nem láthatóak.

Egyedi mintázatú panelek.

Stílusjegyek

A loggia, vagy másnéven tolópaneles zsalugáter szinte bármilyen építészeti stílushoz jól illeszthető, ha ahhoz megfelelő szín és anyag összeállításban választjuk. Tekintve, hogy a homlokzat szerves részét képezi, minden esetben emeli annak megjelenését és stílusát.

Mint azt a cikk elején is említettünk, a loggia legközelebbi rokona a hagyományos zsalugáter. Közismert, hogy a zsalugáter alapvetően a mediterrán stílus kedvelői számára előnyös választás, így a tolópaneles változat is remek árnyékolási alternatíva egy mediterrán jellegű épület stílusjegyeihez. Ugyanakkor modernebb megjelenést kölcsönöz hagyományos társánál, így különböző színválasztások esetén tökéletesen illeszkedik modern vagy akár minimál stílusú épületek, családi házak összképéhez is.

Összefoglaló

Összességében elmondhatjuk, hogy a mai kor elvárásainak megfelelően a modern zsalugáterek és loggia tolópanelek tartósságuk és egyszerűbb karbantartásuk végett alumíniumból készülnek, melyekkel igény szerint akár tökéletes fa hatást is elérhetünk. Felhasználási területük széleskörű, működtetésük egyszerű. Minőségüket és ár-érték arányukat tekintve a prémium kategóriába sorolhatjuk őket.

Az Atenád Kft. 2016 óta hazai gyártással készíti a kiváló minőségű, belga loggia tolópaneles alu zsalugátereit, gyorsabb elkészülési határidővel és kedvezőbb árfekvésben forgalmazott társainál.

Videó - így tervezzünk Loggia, tolópaneles zsalugátert!

Trendközelben: az Atenád Loggia bemutatkozik a Viasat3 műsorán is!

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink minőségéről!

Bemutatóterem: ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Nyitvatartás: H-P 7-16h (időpont egyeztetése ajánlott! ITT kérhető!)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.atenad.hu

EZ IS ÉRDEKES LEHET

További cikkek, inspirációk a témában

Hogyan válasszunk jól kültéri, lamellás árnyékolót?

Elolvasom a cikket!

Tervezzünk stílussal! Inspirációk árnyékolást tervezőknek

Tovább a blog oldalra!

Hogyan árnyékoljunk okosan! Vásárlás előtti tudnivalók

Tovább a szaktanácsok oldalra!