fbpx

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

A kültéri textilárnyékolók története hosszú időre nyúlik vissza, hiszen már az ókori rómaiak is előszeretettel alkalmaztak erős, tartós textíliákat, árnyékolási célzattal. Ugyanakkor a mai, modern értelemben vett, innovatív és szélálló kültéri textilárnyékolók már egészen más technikai megoldásokkal és tulajdonságokkal rendelkeznek, az árnyékolástechnika csúcskategóriáját erősítik.

Ablakok árnyékolására régóta használnak textíliákat, csakhogy a modern építészetben megjelenő egyre nagyobb méretű üvegfelületekre a korábbi megoldások már nem voltak elégségesek. Megérett az idő egy olyan fejlesztésre, mely követi ezeket a hatalmas ablakfelületeket, és akár az épületek függönyfalainak árnyékolására is alkalmas. A jól ismert, hagyományos módszerek ideje lejárt. A belga Renson cég jelent meg elsőként egy egyedülálló technológiával, a cippzáras kültéri árnyékolóval.

Kezdje itt és tudjon meg többet a rendszerről kisfilmünkben!

Valós beépítési helyszín, terméktípusok, hazai gyártás előnye és folyamata, technológia

Szélálló, textilárnyékolók speciális cippzáras (zip-es) rendszerrel

A klasszikus külső textilárnyékolókkal szemben, az új típusú rendszereknél a speciális vászon egy vékony sínben mozog, melynek szélére speciális cippzárat hegesztenek, ami a lefutóban elhelyezett műanyag betétben hangtalanul, könnyedén siklik. A tok minden korábbinál kisebb, szinte észrevétlen, az árnyékolandó felület pedig akár 6 méter is lehet.

A zip-es kültéri textilárnyékoló három fontos funkciója:

 • nap elleni védelem
 • szélállóság, szél elleni védelem
 • rovarok elleni védelem (zárt állapotban a levegő bejut, de a rovarok nem).

Egyértelmű tehát, hogy teraszokra, pergolákra is kiváló ez az árnyékoló típus.

Alkalmazhatósága igen széleskörű. A pici tokszerkezetnek köszönhetően utólag is bármilyen stílusú épületre, lakóházra felszerelhető, legyen az családi- vagy társasház, irodaépület, közintézmény.

Áttetsző Crystal ablakkal ideális választás vendéglátó egységek számára is, hiszen huzatmentes, de szellőző teraszt alakíthatunk ki, miközben a panoráma elénk tárulhat.

Kilátás szabadsága, intim szféra megőrzése

Sokan ódzkodnak a lakás teljes elsötétítésétől és ragaszkodnak ahhoz, hogy kívülről minimális fény beszűrődjön, miközben a belső terek az illetéktelen pillantásoktól elzárva maradnak. A zip-es Fixscreen árnyékolókban alkalmazott textil anyaga erre is jó lehetőséget kínál, csupán a megfelelő textil sűrűséget kell jól kiválasztani. Vannak sűrűbben és kevésbé sűrűn szövött textilek, ez mindig típustól függ, tehát választáskor erre is legyünk tekintettel.

Nem kell lemondanunk a panorámáról, miközben a helyiségeink jótékony félhomályba borulnak. Természetesen a teljes fényzárás sem kizárt, ha arra van igény. A hangsúly a belső fényviszonyok szabályozásán, a jó vizuális komforton van.

Ugyancsak nem elhanyagolható szempont, hogy ezek a textilek egészségre káros anyagot nem tartalmaznak.

Pozitív élettani hatások

Készültek például kutatások arra vonatkozóan, hogy külső árnyékoló nélkül az irodában dolgozók teljesítménye hogyan változik. Az eredmény magáért beszél: az állandó fény miatt sokkal hamarabb elfáradnak a dolgozók, míg árnyékoló alkalmazásával a környezet kellemesebb, hiszen homogénebb a fényeloszlás.

Ezek a modern árnyékolók használatuk során fényszűrésük miatt kellő fényt nyújtanak a munkavégzéshez, nem zavarják a monitor láthatóságát, ezáltal kímélik a szemet. Mindezek pedig tükröződnek a teljesítményen.

Energiamegtakarítás

A megfelelő külső árnyékolók alkalmazásával kintről csupán a hő 4%-a jut a belső terekbe, ami az adott épület üzemeltetési költségein is érezhető. Nagy mértékben meggátolhatjuk az épület felemelegedését, csökkenthető a helyiségek klimatizálása, ezáltal nagyon jelentős mennyiségű energia takarítható meg.
Továbbá, ha okos otthonban gondolkodunk, egy jól átgondolt és kialakított intelligens otthon rendszerrel minimum szinten tarthatjuk vagy akár csökkenthetjük is energiafelhasználásunkat.

Rendkívüli textilek rendkívüli technikai tulajdonságokkal

A zip-es kültéri árnyékolókhoz használt textilek között említésre méltó az üvegszálból készült, valóban textil hatású Serge és a pvc hatású Soltis. Ezek a típusok olyan előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az uv-állóság, gombamentesség, lángállóság, rendkívül időtállók és strapabírók, szakítószilárdságuk igen magas. Az egyes típusok és színek más-más hővédelmi hatásfokkal rendelkeznek, érdemes a textil választásánál figyelembe venni a paramétereket.

Extrém szélállóság, hatalmas méretek lefedése az egyes típusoknál

A zip-es textil árnyékolónál fontos megemlíteni, hogy az erős széllökéseket is meghibásodás nélkül bírja. Egy-egy szélvihar után megszaggatott árnyékoló, vagy redőny helyreállítása, cseréje nem egyszerű és meglehetősen költséges procedúra. A Fixscreen típusok akár 130 km/óra erősségű széllel szemben is ellenállók, még úgy is, hogy a maximális méret, melynek lefedésére alkalmasak 22 négyzetméter.

6 méter magasság is elkészíthető, mely elfér egy 15 cm-es átmérőjű tokszerkezetben.
6 méteres szélesség is kivitelezhető, megosztás nélkül.

Egyedi, esztétikus megoldások cippzáras Fixscreen technológiával

1. PANORÁMA sarokablakok zavartalan árnyékolása

Üveg-üveg találkozású, saroksorolt ajtók, ablakok esetén a kilátást megzavarhatja a szerkezetekhez tartozó sodrony, lefutó stb. Panovista és Panovista Max típusok esetén mindez kiküszöbölté vált, így tökéletes panoráma tárulhat elénk árnyékolás közben is.

2. Tetőablakok, télikertek kiemelten szélálló árnyékolása

A Topfix néven ismert árnyékoló esetén a FIXSCREEN technológiája ötvöződik egy speciális feszítő technológiával, az eredmény egy kiemleten szélálló megoldás. A szabadalmaztatott speciális feszítő és smooth technológiák garantálják a textil feszességét és annak gördülékeny, csendes mozgását.

 • Vízszintes, függőleges vagy ferde üvegfelületkhez alkalmazható, mint például tetőablakok vagy télikertek esetén
 • Külső vagy belső alkalmazással is
 • Bármely üvegfelületekhez (fa, alumínium, pvc)

Topfix Max kivitel esetén akár 30 m2 -t meghaladó területeket is árnyékolhatunk.

3. Minimál dizájnban készült épületek árnyékolása Fixscreen-nel

A Fixscreen Minimal kivitel -mint azt a neve is mutatja- elsősorban a minimalista dizájn kedvelőinek készült. Ez a típus vékonyabb lefutósínekkel és kisebb tokkal rendelkezik, igazodva az olyan nyílászárókhoz, ahol a profilok vékonyabbak az átlagosnál. Az árnyékolónak a kialakítása lehetővé teszi, hogy a szerkezet minimális hatást gyakoroljon az épület teljes megjelenésére és az építészeti elemekre. A letisztult megjelenés érdekében a lefutósíneken egyáltalán nincsenek látható csavarozások, hiszen a profilok egyszerűen egymásba pattinthatók.

Elektromos működtetés

A zip-es kültéri árnyékolók működtetése nagyon egyszerű. Választhatunk motoros működtetésű rendszert kapcsolóval (vezetékes) vagy távirányítóval (vezeték nélküli-rádiós), de okos rendszerekkel is kompatibilis.

Intelligens (okos) vezérlés, okos eszközökkel manuális működtetéssel, távoli eléréssel vagy automatikusan (eseménysorok beállításával):

A jól kitalált intelligens otthon rendszer – a kézi vezérlés mellett – akkor is működik (él), ha nem vagyunk otthon, és ehhez semmiféle gombnyomásra, vagy telefonra nincsen szükség, hiszen a rendszer a számára meghatározott funkciókat akkor is elvégzi, amikor az előre kalibrált esemény bekövetkezik vagy a beállított szenzorok hozzák működésbe az eseménysort (pld. beprogramozom, hogy árnyékolóm automatikusan minden reggel 6-kor húzódjon le és este 18-kor húzódjon fel). A rendszert a szokásainknak megfelelő kritériumok szerint működtetjük optimalizált energiafelhasználás mellett. (pld. télen nem kell annyit fűtenünk, mert az árnyékolók a szenzorok alapján lemennek köztes vagy alsó végállásba, a beállított értékek alapján szellőztetnek a hőmérséklet szenzorok, a fűtéstermosztát nem egész nap fűti a lakást, csak az előre beállított értékek alapján kapcsol be vagy ki.)

Egyszerű tisztítás, karbantartás

Mindennapi felhasználói szempontból előnyös, hogy ez a textil típus nem igényel különleges ápolást, nem kell körülményes módon tisztítani, elegendő egy folyóvizes öblítés, ha ezt feltétlenül szükségesnek látjuk. Éppen ezért ajánlott sötét színűt választani, mert ezen még az a minimális mennyiségű szennyeződés, por is alig látszik, ami megtapad rajta. Ráadásul a sötét szín sokkal jobban illeszkedik az ablak struktúrájába, mint egy élénk árnyalat. Ám, ha az épület színvilága, vagy egyéni ízlésünk úgy diktálja, több mint 100 szín közül választhatunk.

A karbantartásban sincs semmi ördöngösség: a tok szerelőfedele leemelhető, majd a csavarok eltávolítása után a szerkezet kihúzható. Ha jól van felszerelve és jó a méret, ha nincs rongálás, fizikai behatás, akkor ez a típusú árnyékoló nem tud tönkremenni. A motor meghibásodása is gyorsan, egy motorcserével orvosolható, de a jól megválasztott, minőségi rendszerekhez mindig minőségi motorokat szerelnek be a gyártók.
Ha cserélni szeretnénk az árnyékolót, mert például megváltoztattuk a homlokzat színét, akkor sem kell a szerkezetet cserélni, elegendő csak a textilből más színűt választani.

Arra mindig figyeljünk, hogy ne olcsó másolatokat vásároljunk, mert ezek minősége erősen megkérdőjelezhető.

Telepítés

 • külső tokos – már meglévő épületekre, utólagos felszereléssel
 • vakolható tokos – új építésű épületre, itt a tokszerkezet integrálható

Kétféle tokméret választható:

 • 100 mm és 150 mm
 • a 100-as tok 3,60 méter magasságot, 150-es akár 6 méter magasságot is magában foglal

Hazai gyártás előnye

A Fixscreen gyártási jogát elsőként Európában az Atenád kapta meg 2015-ben.

Magyarországon jelenleg is kizárólagos módon készülnek hazai gyárukban a Renson belga rendszerű Fixscreenjei, melyek:

 • gyorsabb határidőt és
 • kedvezőbb árfekvést jelentenek a hazai vásárlóknak.

Gyártói tanácsok, hogy ne csalódjunk

1.

Prémium kategóriás kültéri textilárnyékolók esetében fontos szempont, hogy magas szélálló képességgel bírjon a szerkezet, illetve érdemes olyan rendszert választani, mellyel megosztás nélkül is lefedhetünk nagy felületeket.

2.

Érdemes olyan szerkezetet választani, melynél nincs rés a lefutósín mellett, így a kültéri textilárnyékolónk nem csupán árnyékolóként, de szúnyoghálóként is megállja a helyét.

3.

Mivel egy családi ház vagy irodaépület esetében mindannyian nagy hangsúlyt fektetünk az esztétikus megjelenésre, így javasolt olyan rendszert választani, melynek tokmérete minimális. 

4.

Nem érdemes kizárólag az ár alapján dönteni, inkább az ár-érték arány felmérését követően hozzuk meg döntésünket, hiszen ha olcsó és kevésbé minőségi terméket választunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy kétszer kell fizetnünk ugyanazért a termékért.

5.

A tokszerkezetnél fontos, hogy a rés, ahol a textil kijön a tokból kefetömítéssel legyen ellátva. Így a poloskák, darazsak és egyéb mászó rovarok nem tudnak sem beköltözni a tokba, sem pedig átjutni azon a belső terekbe. Még egy nagy előnye ennek a kialakításnak, hogy a textil felhúzása során a kefe lesöpri az árnyékoló felületén pihenő rovarok jelentős részét, így azok nem préselődnek bele a feltekeredő anyagba.

5/a.

Olyan kialakítás esetén, ahol az árnyékoló felhúzása során a záróléc eltűnik a tokban, nincs lehetőség az említett kefe beépítésére, így ebben az esetben a textilt gyakrabban szükséges mosni, tisztítani.

6.

A ZIP-es rendszerű textilárnyékolók minden esetben motoros működtetéssel készülnek, így fontos odafigyelni rá, hogy olyan rendszert válasszunk, ahol a motor elektromos csatlakozása gyárilag bontható és a tengely kiszerelése során a csatlakozók oldanak. 

MIÉRT?

Előfordulhat, hogy a motor tönkremegy -pl. villámcsapás következtében, vagy hálózati túlfeszültség esetén- és ki kell cserélni. Ugyanez a kialakítás szintén előnyös, ha a textil valami miatt megsérül, hiszen ilyen esetben szintén elkerülhetetlen a szerkezet szétszerelése, a tengely kivétele.

7.

Mivel ezeknek az árnyékolóknak a textilek adják a leglátványosabb részét, így fontos szempont, hogy minőségi alapanyagokból gyártott szerkezetet válasszunk, mely professzionális körülmények között készül és minden esetben lepróbálásra kerül az átadást megelőzően, hiszen csak így kerülhető el, hogy a beépített textil gyűrött, hullámos, buggyos legyen. Mindig érdekelődjünk, hogy garantálják-e a feszes, egyenes textilt. 

Videó - így tervezzünk kültéri textilárnyékolót!

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink minőségéről!

Bemutatóterem: ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Nyitvatartás: H-P 7-16h (időpont egyeztetése ajánlott! ITT kérhető!)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.atenad.hu

EZ IS ÉRDEKES LEHET

További cikkek, inspirációk a témában

Erre figyeljünk, ha Fixscreen árnyékolót vásárolunk! Válaszol a szakértő

Elolvasom a cikket!

Tervezzünk stílussal! Inspirációk árnyékolást tervezőknek

Tovább a blog oldalra!

Hogyan árnyékoljunk okosan! Vásárlás előtti tudnivalók

Tovább a szaktanácsok oldalra!