fbpx

Árnyékolási felmérés eredményei

Az Atenád Kft., amely immár 25 éve, a magyar jellegzetességekre fejlesztett minőségi, innovatív, stílusos és megfizethető árnyékolástechnikai termékekkel növeli az otthonteremtők és felújítók életminőségét, felmérést készített a lakosság árnyékolási szokásairól.

A felmérés 2023. aug. 15-én lezárult.

Bemutatjuk felmérésünk eredményeit

A HŰTÉSI ENERGIAIGÉNY 33%- ÁT IS MEGSPÓROLHATJUK NYÁRON A MEGFELELŐ ÁRNYÉKOLÁSSAL

A hazai ingatlanállomány több mint fele nem, vagy nem megfelelően árnyékolt

Akár épületeik hűtési energiaigényének 33%-át is megspórolhatják nyáron a magyar ingatlantulajdonosok a megfelelő árnyékolók használatával, ám a hazai családi házak 58%-a, a társasházi lakásoknak pedig 56%-a nem, vagy nem megfelelően árnyékolt – derült ki az Atanád Árnyékolástechnikai Kft. kutatásából. A mintegy 1900 fő megkérdezésével készült felmérés adatai szerint 10-ből 6 ingatlantulajdonos 500 ezer forintot költ otthona napfény és hő elleni védelmére, de az energiahatékonyság ezen formájának fontosságát a lakosság csak utólag, a beköltözés után ismeri fel.

A 2023. július 21. és augusztus 13. között végzett online felmérésben a magyar lakosság árnyékolási szokásait és preferenciáit vizsgálta az Atenád Árnyékolástechnikai Kft. Az 1897 fő megkérdezésével készült és a www.atenad.hu oldalon publikált felmérésben 1445 családi ház és 452 társasházi ingatlan tulajdonosa vett részt. A felmérésből kiderült, hogy a társasházi lakásoknak csupán 44%-a, a családi ház állománynak pedig mindössze 42%-a árnyékolt megfelelően.

Az árnyékolt ingatlanok tekintetben változatos képet mutat az árnyékolástechnikai eszközök használata. A családi házak 87%-át redőnyökkel, 9%-át textilárnyékolókkal, fennmaradó hányadukat pedig leginkább reluxákkal árnyékolják tulajdonosaik, akik minden tizedik házon napellenzőkkel is védekeznek a napfény ellen. A társasházi lakások 86%-át redőnyökkel, 12%-át pedig textilárnyékolókkal árnyékolják lakóik, de olyan háztartások is vannak, amelyek egyáltalán nem, vagy csak függönyökkel védekeznek a nap hatásai ellen.

„Az árnyékolás otthonaink energiahatékonyságában játszott szerepe még nem tudatosult kellően a lakosságban, amit az is mutat, hogy az árnyékolástechnikai eszközök vásárlóinak harmada elsősorban a legolcsóbb ár alapján választja ki otthona e fontos kellékét” – mondta Hélya Endre, az Atenád Árnyékolástechnikai Kft. ügyvezető igazgatója. „Az olyan korszerű árnyékolástechnikai eszközök használatával ugyanakkor, amelyek nyáron nem engedik be a hőt a lakásba, télen pedig szigetelő légréteget képeznek az ablak és az árnyékoló között, egy családi ház nyári hűtési energiaigényének akár 33%-a, téli fűtési energiaiszükségletének pedig akár 44%-a is megtakarítható” -tette hozzá.

Ezt támasztja alá az is, hogy szinte az összes megkérdezett azt tapasztalta, hogy az árnyékolók felszerelését követően otthona belső hőmérséklete átlagosan 5 °C-kal csökkent. Ennek eredményeként mind a családi házak, mind a társasházi lakások tulajdonosainak negyede mintegy ötezer forintot, harmaduk pedig jellemzően öt-tízezer forint közötti összeget takarított meg a nyári hónapok során havonta azzal, hogy az árnyékoló használata révén nem kellett, vagy kevesebbet kellett a légkondicionálót használnia. Az energia megtakarítás mellett további pozitívum, hogy ezzel jelentősen csökkenthető volt a légkondicionálók használatának egészségügyi kockázata is.

Annak ellenére, hogy az árnyékolók gyorsan megtérülő befektetésnek tekinthetők, óvatosság jellemzi a lakosságot ezen eszközök vásárlása terén. Erről árulkodik az is, hogy az árnyékolt házak és lakások tulajdonosai közül 10-ből 6 válaszadó kevesebb mint félmillió forint, további 3 tulajdonos fél és egymillió forint, minden tizedik pedig egy-másfél millió forint ráfordítással árnyékolta otthonát. A fejlesztést a megkérdezettek több, mint fele utólag, beköltözés után valósította meg.

A klímavédelem és az energiahatékonyság szempontjából is jó hír ugyanakkor, hogy az otthonukat eddig még nem árnyékoló ingatlantulajdonosok 85%-a tervezi, hogy valamilyen árnyékolástechnikai eszközzel védekezik majd a napfény és a hő ellen.

Az árnyékolásban egyáltalán nem gondolkodó szűk kisebbség (15%) szerint azonban az árnyékolástechnikai eszközök túl drágák, a szerencsésebbek otthona előtt pedig fa adja az árnyékot, így ők továbbra sem tervezik a napfény elleni védekezést.

 • Atenád Kompakt redőnyök

  Vakolható tokos redőnyök egy családi házon

 • Atenád Kompakt redőnyök

  Vakolható tokos redőnyök egy családi házon

 • Heroal redőnyök hazai gyártásban

  Külső tokos redőnyök egy családi házon

 • Atenád Kompakt redőnyök

  Vakolható tokos redőnyök egy apartman teraszán

 • Atenád Kompakt redőnyök

  Vakolható tokos redőnyök egy társasházon

FELMÉRÉS A MAGYAR LAKOSSÁG ÁRNYÉKOLÁSI SZOKÁSAIRÓL

Részletes eredmények

Az Atenád Kft. 2023. július 21. és augusztus 13. között végzett online felmérést a magyar lakosság árnyékolási szokásairól és preferenciáiról. Az 1897 fő megkérdezésével készült felmérésben 1445 családi ház és 452 társasházi ingatlan tulajdonosa vett részt.

 

A társasházi lakásban élők eredményei


 

A családi házban élők eredményei

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink minőségéről!

Bemutatóterem: ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.atenad.hu