fbpx

Homeinfo interjú az Archishade ügyvezetőjével!

Erre figyeljünk, ha pergola mellett döntünk!

válaszol a specialista

Kertünk teraszunk kialakításánál központi szerepet töltenek be a pihenőterek. Az árnyékolástechnika fejlődéstörténetének köszönhetően ma már a pergolák által nyújtott lehetőségek minden igényt kielégítő módon járulnak ehhez hozzá. Sokrétűen felhasználhatók, változatosan telepíthetők és akár egész évben szolgálhatják az otthoni komfortunkat. Az építkezők – felújítók közössége arra kereste a választ, hogy melyek a minőségi pergolák legfőbb ismérvei, a választásnál milyen szempontokat kell figyelembe vennie annak, aki hosszútávú, esztétikus és megbízható rendszert keres. A témát a pergolarendszerek építészeti tervezésére specializálódott partnervállalatunk az Archishade Kft kereskedelmi vezetőjével, Bódis Lászlóval járták körbe, aki többek között arra is felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy a katalógusok lapozgatásán túl miért érdemes személyesen is ellátogatni a cég Dunakeszi telephelyére, mielőtt döntést hoznak arról, hogy milyen pergolát szeretnének. A teljes interjú az alábbiakban tekinthető meg!

*A cikkhez felhasznált képi és videóanyagokat kizárólag az Archishade referenciamunkáiból kerültek válogatásra.

Az árnyékolástechnikai rendszerek legjobb, legsokoldalúbb megoldásaként egyre nagyobb teret nyernek maguknak a pergolák. Miért ilyen népszerűek ezek az árnyékolók?

Azért, mert egyre többen szeretnének úgy sok időt tölteni a szabadban, hogy közben komfortosan és védett módon tehetik ezt, ennek következtében növekszik folyamatosan az igény a pergolákra. Az Archishade Kft. égisze alatt kínálatba kerülő teraszárnyékoló rendszerek, így a pergolák szexepilje is az, hogy azok a legtöbb esetben nem engedélykötelesek, ugyanakkor kifinomult megoldásaink révén egy nagyon kellemes, komfortos teret tudunk létrehozni a teraszon, ahol minőségi időt tölthetnek el azok, akik a mi rendszereinket választják. Az egyszerűbb kivitelezésű termékeinken túl a pergoláink között megtalálhatóak az olyan, akár télen is használható, üveggel, oldalárnyékolókkal ellátott, komplex rendszerek, amelyeknél a kültérhez mérten lehető legteljesebb komfortot különböző módon kivitelezett oldalzárásokkal, fűtőpanelekkel, világítással, hangtechnikával biztosítunk.

Tel: +36 70 317 5320; Tel: +36 70 639 2000

Milyen szempontok szerint csoportosíthatjuk az egyes pergolarendszereket?

Például anyagok szerint. Ez lehet alumínium, fa, vagy éppen beton. Az Archishade pergolák szerkezete egységesen alumínium, a tető pedig készülhet alumíniumból, ponyvából, textilből és fából – utóbbit leszámítva mi mindegyiket használjuk. A legtöbb rendszerünkre jellemző a mozgatható tetőmegoldás. Ezek lehetnek textiltetők, vagy éppen forgatható, illetve forgatható és összehúzható alumínium lamellás megoldások. Csoportosíthatunk továbbá a felhasználás módja szerint, vagyis, hogy a pergolát csak árnyékolásra, továbbá esővédelemre használjuk, vagy gyakorlatilag négy évszakos jelleggel, egész évben, mintegy az épület plusz helyiségeként.

A pergola telepítésének milyen kritériumai vannak az elhelyezés alapján?

Telepíthető családi ház teraszára és erkélyre is, de a pergolák nem feltétlenül kapcsolódnak fizikailag az épülethez, ennek megfelelően építünk szabadon álló változatokat is.

A felhasználói elvárásokkal összefüggésben érdemes még hozzátenni, hogy az árnyékoláson kívül sok megrendelő igényli az eső elleni védelmet, valamint azt is, hogy a rendszerek méretezve legyenek hóterhelésre. Ennek megfelelően bevizsgált minősítések alapján tudjuk garantálni a vízelvezetési kapacitást és a hóterhelést.

Aki önöknél szeretné megrendelni a kültéri árnyékolórendszerét, milyen maximális méretekben gondolkodhat?

A két oszloppal legnagyobb szélességi, vagy kinyúlási méret egészen 6 méterig terjed, ugyanakkor vannak olyan megrendelők, akik ennél is nagyobb méretben gondolkodnak. Erre is létezik megfelelő műszaki megoldásunk, ilyenkor egy segédszerkezetet alkalmazunk, például egy vasbeton gerendázatot, ami statikailag úgy van méretezve, hogy hat méternél nagyobb, gyakorlatilag tetszőleges távolságot is át tud hidalni. Ilyen esetben be kell vonnunk a kivitelezésbe statikai tervezőt, generálkivitelezőt.

Felhasználási módjait tekintve milyen széles palettáról beszélhetünk a pergolák esetében?

Kifejezetten széles ez a skála. Használhatjuk például teraszfedő megoldásként, helyet adhat, ebédlőnek, otthoni edzőteremnek, elhelyezhetünk benne masszázsmedencét, de akár nagyobb medence fölé is megépíthető, sőt, arra is láttam már példát, hogy egy pergola autóbeállóként funkcionált. Azt mondhatom, hogy a pergoláink tényleg nagyon sokféleképpen berendezhetőek, felhasználhatóak, a műszaki megoldásaink jól igazodnak a legtöbb kreatív ötlethez.

Ma már megkerülhetetlen kérdés: okos megoldások alkalmazhatóak az Archishade kültéri árnyékolókkal?

Számos termékünk kombinálható okos házvezérlési rendszerekkel, illetve egyes típusaink önálló intelligens vezérléssel is rendelkeznek, amelyek applikáción keresztül, telefonról irányíthatóak.

Vegyük azt a példát, hogy a házam teraszára szeretnék egy árnyékolórendszert. Hogyan jutok el az első érdeklődéstől odáig, hogy mondjuk az új pergolában vacsorázom a családommal?

Más gyártóknál, forgalmazóknál ez nem feltétlenül jellemző, az Archishade-nél viszont elengedhetetlen, hogy a pergola beépítését a tervezéstől a kivitelezésig végigkísérik a szakembereink. Ez a folyamat röviden úgy néz ki, hogy a megrendelő igényeinek felmérése, a pergola típusának kiválasztása után átadunk egy előzetes árajánlatot, amit aztán a látványterv elkészítése, majd a helyszíni felmérés követ, majd a műszaki tanácsadásunk mellett a vevővel közösen kiválasztjuk az anyagokat, színeket. Szeretném rá felhívni a figyelmet, hogy amennyiben a kiválasztott pergola megrendelésre kerül, a tervezés és a helyszíni szaktanácsadás egyaránt díjmentes! A tervezéstől a kivitelezésig tartó munkafolyamotok befejező részeként az engedéllyel, megfelelő szakvizsgával rendelkező, szerződött viszonteladó az Archishade felügyelete mellett, a mi közreműködésünkkel építi be a cégünk által legyártott és kiszállított szerkezetet.

Tel: +36 70 317 5320; Tel: +36 70 639 2000

Említette a színeket, az anyagokat – van lehetőség ezekkel fizikailag is megismerkedni, mielőtt döntést hozunk? Nem biztos, hogy pusztán a weblapokat böngészve, vagy prospektusokat lapozgatva el tudunk igazodni.

Fontos, és erre bíztatok is mindenkit, hogy jöjjön el a dunakeszi telephelyünkre, itt meg tudjuk mutatni termékeink magas minőségének alapvető ismérveit, elmondani az érdeklődőnek, hogy mi alapján, és miért attól a bizonyos – döntő többségében nyugat-európai – gyártótól rendeltük meg az adott alkatrészt. Itt szeretném megjegyezni, hogy külföldi partnereink – akik ezt többször is hangsúlyozták felénk – nagyon odafigyelnek a meglátásainkra, észrevételeinkre, vagyis ami igény, megoldási javaslat tőlünk érkezik, azt ők komolyan veszik, és abba az irányba fejlesztik a termékeiket. Évtizedes tapasztalatunk alapján széleskörű rálátásunk van arra, hogy melyek a jó termékek, a minőségi árnyékoló legjobb alkotóelemei, és hogy a versenytársaink hol vannak minőségi hátrányban a partnereinkhez képest, például az összeszerelés pontosságában.

Amikor eljutunk odáig, hogy pergolát szeretnénk, mire figyeljünk különös tekintettel, hol lehetnek a buktatók, mit tehetünk, hogy később, a használat során ne érezzünk csalódást a választásunk miatt?

Ami igazán lényeges különbség, azt laikusként nem biztos, sőt, valószínű, hogy nem igazán vesszük észre. Ugyanakkor meglehetősen szembetűnőek az illesztési problémák, ami fakadhat a felhasznált anyagok gyenge minőségéből, de ugyanígy a hanyag kivitelezésből is, azaz egy nagyon jó szerkezetet is össze lehet rakni nagyon rosszul. Ilyenkor nem stimmelnek az átlók, ami megmutatkozik az illesztéseken és az oldalzárásokon. Érdemes részletrajzokat igényelni, megkérni a kivitelezőt, hogy mutassa be a tervezett műszaki megoldásokat, például hogy hogyan oldja meg a sarokcsomópontok illesztését a szerkezetben, mert ez kulcsfontosságú a végeredmény szempontjából. Szintén fontos, és ezt a potenciális felhasználó nem fogja látni, mert felülről kell megnézni, hogy a mozgatórudazat helytelen, pontatlan telepítése miatt nem történt-e deformálódás.

Beépítési hibákból néhány példa, melyekkel találkoztam:

Kapcsolt szerkezetek esetén nem szerencsés, ha rés van a két szerkezet között, hiszen itt beesik az eső, illetve rovarok költözhetnek a résbe.

 A jobb oldali képen látható, hogy a síntakaró profil rövidebb, mint szükséges lenne, így kialakult egy hézag az illesztésnél, feltehetően rossz méretezéssel készült a profil. A bal oldali képen látható, hogy a síntakaró profil kilóg a síkból, itt feltehetően több sín került be a gerenda alá,mint amennyi optimálisan elfér.

A profilok sarkos illesztése feltehetően nem gyári körülmények között készült, hanem a helyszínen, valamint nem megfelelő szögben és módon illeszkedik a sarokelemhez, ezért a tömítéshez használt anyagok kitüremkednek a sarkoknál és valószínűleg a funkciójukat sem látják el rendesen.

A képen látható egy konstrukciós hiba, hiszen a szerkezet méretei és az oldalárnyékoló méretei nem illeszkednek egymáshoz, így nem esztétikus a szerkezet megjelenése. Beépítési hiba is felfedezhető, miszerint az oldalárnyékolót nem a szerkezet belső, hanem külső síkjához kellett volna illeszteni. 

Milyen garanciával, garanciákkal számolhatunk az Archishade pergoláknál?

A garancia időtartama termékcsoportonként eltérő, de általában elmondható, hogy a komplexebb teraszárnyékolókra öt év garanciát tudunk vállalni, bizonyos technológiai elemekre pedig 7, vagy akár 10 évet is.

Összességében elmondható, hogy ezek a prémium pergolák némi odafigyeléssel, örök darabjai lehetnek kertünknek. Mindezt bizonyítja és örömmel tölt el, amikor is évek múltán ellátogatunk egy-egy korábbi helyszínre és a büszke tulajdonosok elégedetten számolnak be kertjük szépítéséről, melynek központi ékessége a pergolánk.

2015-ös telepítés

2021 napjainkban

Tel: +36 70 317 5320; Tel: +36 70 639 2000

Termékválasztásban és annak építészeti tervezésében az Atenád szakmai partnere, az Archishade nyújt Önnek szakértő segítséget! Keresse kollégáinkat bizalommal!

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink, kerti és terasz pergolarendszereink minőségéről!

Bemutatóterem: ARCHISHADE Kft / ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Nyitvatartás: H-P 7-16h (időpont egyeztetése ajánlott! ITT kérhető!)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.archishade.hu

EZ IS ÉRDEKES LEHET

További cikkek, inspirációk a témában

Válaszol a szakértő: Erre figyeljen oda, ha zsaluziát vásárol

Elolvasom a cikket!

Tervezzünk stílussal! Inspirációk árnyékolást tervezőknek

Tovább a blog oldalra!

Hogyan árnyékoljunk okosan! Vásárlás előtti tudnivalók

Tovább a szaktanácsok oldalra!