fbpx

Kültéri árnyékolók téli felkészítése

Hogyan használjuk jól árnyékolónkat!

Ahogy a saját ruhatárunkat, úgy otthonunk öltözékét -az árnyékolókat- is érdemes felkészíteni a téli időjárásra. Hasznos a hideg idő beköszöntével néhány egyszerű intézkedést tennünk azért, hogy az árnyékolóinkon ne foghassanak ki a fagyok, a téli esők és a hideg szelek. A legtöbb ilyen intézkedést mi magunk, szakember segítsége nélkül is elvégezhetjük és így könnyen megkímélhetjük magunkat a későbbi fejfájástól!

De mik is a legalapvetőbb lépések, amiket megtehetünk? Vegyük sorra!

Védelem, tisztítás és karbantartás

Természtesen a külső árnyékolók tisztántartása egész évben fontos, hiszen az esővízzel és a szelekkel érkező lerakódások és szennyeződések nem csak télen jelentkeznek, de ilyenkor még fontosabb, hogy alaposan megtisztítsuk szerkezeteinket. Ennek elsődleges oka, hogy a hideg, fagyos időben a szennyeződések „megkövesedhetnek”  és különböző elakadásokat eredményezhetnek az  árnyékolók mozgatása során, melynek következtében a szerkezetben akár tartós károk is keletkezhetnek. Ezért rendkívül fontos, hogy az árnyékolóink tiszták legyenek a téli időszakban. A tisztításban leghatékonyabb társunk egy puha kefe vagy rongy lehet, melyek segítségével anélkül távolítható el a por, pókháló, falevél, bogarak és egyéb szennyeződések, hogy a szerkezet karcolódna vagy egyéb maradandó sérüléseket szenvedne.

Amennyiben olyan textilárnyékolónk, napellenzőnk van, melynek ponyváját nem védi alumínium tokozat és ezáltal érheti pára, csapóeső, stb., akkor érdemes a téli hónapokban befóliázva védeni a szerkezetet.

A vezérlésekről se feledkezzünk meg, hiszen például a motoros mozgatással ellátott napellenzők elengedhetetlen kiegészítője a szélérzékelő, mely sok esetben elemekkel működik. Ezekben és a távirányítókban is érdemes cserélni az elemeket, hiszen a hideg fagyok könnyen kifognak egy merülőfélben lévő darabon és máris kész a baj.

Ellenőrizzük a rögzítéseket

Hazánkban jellemző, hogy a téli szelek erősebbek, mint az év többi részében. Többéves használat után előfordulhat, hogy az árnyékolók rögzítései egy kicsit meglazulnak, így az erős szelek következtében az árnyékoló instabillá válik vagy elakad. Ezt a problémát könnyedén megelőzhetjük vagy kiküszöbölhetjük azzal, hogy ellenőrizzük a rögzítéseket és szükség esetén utánahúzzuk azok rögzítőcsavarjait.

Könnyen hozzáférhető alkatrészek

Ellenőrizzük a könnyen hozzáférhető alkatrészeket anélkül, hogy különösebb erőfeszítést tennénk vagy megbontanánk az árnyékoló tokját, és szükség esetén cseréltessük ki azokat amennyiben elváltozást, kopást tapasztalunk. Ilyen például egy sérült vagy nehézkesen működő redőnygurtni, ami a téli hidegben megdermed, így könnyebben elszakadhat. Ha ezt megvárjuk, akkor napok is eltelhetnek anélkül, hogy működtetni tudnánk a szerkezetet, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy még aznap lehetőség lesz a cserére.

Lefutósínek, zárólécek

A manapság egyre népszerűbb kültéri textilárnyékolók esetében érdemes a lefutósíneket a hideg idő beálltával szétszerelni, ugyanis ilyenkor a poloskák és egyéb rovarok előszeretettel keresnek menedéket ezekben. Ha nem figyelünk erre az apró, de fontos lépésre, akkor könnyen előfordulhat, hogy a kis betolakodók megakadályozzák, hogy az árnyékoló zavartalanul végállásig fusson. Egyéb szerkezetek esetében -például redőnyöknél- javasolt a lefutókban elhelyezett gumikédert, illetve a záróléc alján található gumi ütközőt egy vékony, szilikonos ronggyal áttörölni. Ez a pár másodperces művelet segít megakadályozni, hogy a víz ezekre a felületekre ráfagyhasson, ezáltal a gumi élettartamát is megnövelhetjük és a záróléc lefagyását is megelőzhetjük.

Szigetelés

A kültéri árnyékolók -köztük is leginkább a redőnyök- hatékonyan hőszigetelnek mind a nyári melegben, mind a téli hidegben. Mivel az árnyékolók az üveg és a szerkezet közt kialakuló légréssel érik el hőszigetelő hatásukat, így ezt a hézagot és az árnyékoló megfelelő záródását érdemes ellenőrizni, hiszen ezzel energiát, végső soron pedig pénzt takaríthatunk meg.

+1 Használjuk okosan!

Az egyszerű karbantartási feladatokon kívül nem szabad elfelejteni, hogy -a megfelelő használat mellett- az árnyékolók télen segíthetnek megtartani a belső terek hőmérsékletét. Ehhez nincs is másra szükség, mint a napos nappalokon felhúzva hagyni őket, hiszen így a napsugarak segítenek felmelegíteni otthonunkat, napnyugtával pedig leengedni őket, hogy bent tartsuk a meleget és ezzel minimalizáljuk a hőveszteséget.

Ezzel a néhány egyszerű lépéssel elősegíthetjük, hogy árnyékolóink hatékonyan szolgálják kényelmünket és növeljék az energiamegtakarítást a téli időszakban is! Nem érdemes halogatni, hiszen ami most egy pár perc alatt megoldható, az nagyobb károkat is okozhat, ha nem foglalkozunk vele idejében.

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink minőségéről!

Bemutatóterem: ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.atenad.hu

EZ IS ÉRDEKES LEHET

További cikkek, inspirációk a témában

Energiahatékony árnyékolás Atenád árnyékolókkal

Elolvasom a cikket!

Tervezzünk stílussal! Inspirációk árnyékolást tervezőknek

Tovább a blog oldalra!

Hogyan árnyékoljunk okosan! Vásárlás előtti tudnivalók

Tovább a szaktanácsok oldalra!