fbpx

Mit tudnak az újgenerációs kültéri árnyékolók,

amit a klasszikus megoldások nem?

Kertünk, teraszunk egyre inkább a családi életünk színterévé válik, szeretnénk minél több minőségi időt tölteni a szabadban. Kültéri élettereink komfortos kialakításához azonban az árnyékolási lehetőségeket is számba kell vennünk. A jól ismert klasszikus árnyékolók, mint a kurblival kihajtható napellenzők vagy épített kerti fapergolák mellett, számos innovatív árnyékoló is segítségünkre lehet. De vajon melyek ezek és megéri beruházni az újdonságokra?

Bioklimatikus pergolarendszer loggia tolópanel oldalzárásokkal homlokzathoz építve

Napellenzőt, de milyet?

A nyitott, könyökkaros napellenző valójában a múlt évezred terméke. A szerkezet elején az un. drapéria található, mely a könyökkar kevésbé esztétikus látványát takarja. Ez a típusú napellenző zárt állapotban is ki van téve a környezeti hatásoknak, ezért gyorsan elhasználódik, a textil hamar kifakul. Elsősorban olyan helyre érdemes választani, ahol valami speciális körülmény nem teszi lehetővé a tokozott napellenző alkalmazását.

Nyitott (tok nélküli) napellenző

A korszerű, tokozott szerkezetek anyaga és rögzítése jól bírja az időjárás viszontagságait. Rendkívüli stabilitásuk az erős, extrudált alumínium vázszerkezetnek, az alumínium borításnak és a láncos feszítésű könyökkaroknak köszönhető, melyek hosszú távon megbízhatóvá teszik használatukat. Mozgatásuk motorosan vagy okosvezérléssel történik. Infra fűtőpanellel, hangszóróval, világítással otthonos, meghitt hangulatot teremthetünk akár az esti vagy hűvösebb órákban is.

Tokozott napellenző zárt állapotban

Tokozott napellenző világítással, fűtőpanellel

Egyes típusok árnyéktoldattal is elérhetők, melyek akár motorosan is működtethetők. Oldalelemek installálásával válik teljessé a rendszer, így egész teraszunk védett lehet a napsugárzástól, széltől és a kíváncsi tekintetektől egyaránt. Innovatív és impozáns megoldásnak számítanak a homlokzatba integrálható tokok, melyek a homlokzat burkolatával takarhatók. Különösen a mai, modern építészet letisztult vonalait kedvelők körében népszerű ez a megoldás. Az utólagos süllyesztés is megoldható, azonban költséges és sok munkával jár, tehát ezzel már jobb a ház tervezésekor számolni.

Tokozott napellenző árnyéktoldattal

Homlokzatba süllyesztett tokozott napellenző

Homlokzatba süllyesztett tokozott napellenző zárt állapotban, homlokzatburkolattal megegyező takarással

Télikert vagy bioklimatikus pergola?

Házunk életterének növelésére klasszikus megoldás a télikert, mely bizony összességében költséges megoldás. Azontúl, hogy építési engedélyt kell szereznünk, a szellőzés mellett az árnyékolásáról is rendkívül fontos gondoskodnunk, hiszen az üvegen átjutó fény és hő nagy része benn reked a belső terekbe és kialakul az üvegházhatás.

Télikert tető- és oldalárnyékoló, ablakárnyékoló zip-es textillel

Egy jól megválasztott kültéri rendszerrel 90% feletti árnyékolás érhető el, míg a beltéri rendszerek rosszabb hatásfokúak, a télikert árnyékolására alkalmatlanok. A tetőárnyékolók mellett az oldalárnyékolási lehetőségeket is számba kell venni, melyre szinte bármilyen szerkezetet választhatunk, a zsaluziáktól a különleges loggia tolózsalugáterekig. Legnépszerűbbek azonban a külső textilárnyékolók, azon belül is a feszített megvezetésű, cipzáras (Fixscreen) rendszerek. Anyaguk rendkívül strapabíró „technikai” vászon, mely a vezetett, vékony sínben hangtalanul siklik. Ez az innovatív zip-es technológia biztosítja a kiemelkedő szélállóságot, a textil extrém időjárási körülmények között is a helyén marad, nem zörög, nem szakad.

A télikert ideális hőmérsékletét az árnyékolórendszer, a természetes szellőzés és a gépészet együttesen teremti meg. Ezért, ha hatékony, ízléses és ár-érték arányban kedvező megoldást szeretnénk elérni, már a télikert tervezésnél kérjük ki a tervező és az árnyékolási szakértő véleményét.

Pergolaszerkezetek

Amennyiben nem szeretnénk építési engedélyek megszerzésével bajlódni, gondolkodhatunk újgenerációs, 4 évszakos, alumínium teraszrendszer felállításában. Ezek az un. bioklimatikus pergolák elforgatható vagy akár eltolható lamellás-tetővel rendelkeznek, szabályozható általuk a teraszunkra beeső hő- és fény mennyisége és annak természetes szellőzése.

Bioklimatikus pergola integrált Fixscreen oldalelemekkel önálló szerkezetként

A szerkezeteket alkalmazhatjuk

  • teraszunkhoz építve, megnövelve ezzel beltéri otthonunkat,
  • kerti pavilonhoz hasonlóan önálló szerkezetként,
  • de akár tartóoszlopok nélküli kivitelben is elérhető a lamellás tetőszerkezet, mely integrálható meglévő mélyedésbe vagy épített teraszra egyaránt.

Bioklimatikus pergola homlokzathoz építve és aero-kivitel meglévő teraszra építve

Bár nem tekinthetők teljeskörűen egyenértékűnek egy – télikerthez hasonló – zárt, beltéri egységgel, mégis oldalárnyékolóikkal, rejtett vízelvezetésükkel, led világítással, hang és fűtőmodullal maximális komfortot kínálnak egész évben. Az automatizált vezérlésnek köszönhetően, könnyedén irányíthatjuk teraszárnyékolónk tető-, oldal vagy kiegészítő elemeit, egyszerű távirányítással vagy intelligens rendszereken keresztül okostelefonunk, tabletünk segítségével. Első hangzásra kicsit borsosnak tűnhet az áruk, de mindent latba vetve – a télikertekkel szemben -, komplexebb, költséghatékonyabb megoldást kaphatunk a pénzünkért, minimális karbantartási igénnyel.

Fontos megjegyezni, hogy a piacon elérhető -első ránézésre hasonlónak tűnő, de árfekvésben eltérő- pergolák közti lényeges különbség a részletekben rejlik. A kiváló minőségű, professzionális pergolák szerkezetébe, egy komplett rendszert alkotva, integrált módon építették be az elemeket: a vízelvezetést, elektromos kábelezést, fűtési lehetőséget és a világítást, így a kényelem a precíz vonalvezetéssel és kimagasló esztétikai élménnyel párosul. A típusok legtöbb esetben kiegészíthetők oldalzárással, melyek növelik komfortérzetünket. Ha megbízható, hosszútávú és problémamentes megoldást keresünk a pénzünkért, mindenképpen járjunk el körültekintően és fordítsunk megfelelő figyelmet a részletekre, mert nincs is bosszantóbb, mint amikor sok pénzt kifizetünk valamiért és az mégsem válik be.

Bioklimatikus pergola integrált tolópaneles oldalelemekkel, kiegészítő extrákkal, önálló szerkezetként

Bioklimatikus pergola elforgatható és összegyűjthető lamellákkal >>csúcskategória

Bioklimatikus pergola üvegpaneles oldalzárással, led világítással

Outdoor-otthonok pergolákkal és dizájn elemekkel

Otthonunk felépítésénél ma már egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk az egységes megjelenésnek, a kültéri-, beltéri-, és homlokzati elemek tekintetében egyaránt. A 4 évszakos pergolák már önállóan is kitűnő megoldást nyújtanak a szabadtéri otthonok megteremtéséhez. Stílusban, színvilágban – a típusválasztéknak és kiegészítő lehetőségeknek köszönhetően- nagyszerűen illeszthetők épületegyüttesünk megjelenéséhez. Egyes szerkezetek alkalmazhatók akár garázsbeállónak is, lamellás vagy fix vászontetős megoldással.

Bioklimatikus pergola folyamatos szellőző homlokzatburkolattal

Autóbeálló elforgatható lamellás és fix vászontetős pergolával

Épületegyüttesünk összképét egységessé tehetjük az innovatív, folyamatos szellőző, dizájn homlokzatburkolatok segítségével. Ezek a speciális alumíniumprofilok alkalmazhatók dekorfalként, valamint megjelennek az egyedi kerti elemeken is (led világítótestek és kültéri bútorok: ültetvénydoboz-kültéri pad, biztonsági postaláda). Választásukkal egészséges, természetes módon szellőző, hangulatos kültéri-beltéri élettereket hozhatunk létre.

Komplex outdoor-otthon árnyékolóval, pergolával, átszellőző, dizájn homlokzatburkolttal és annak kiegészítőivel

Bioklimatikus pergola, Linarte elemekkel: falburkolat, kerti pad és kerti világítótestek

Fix vászontetős pergola Linarte homlokzatburkolattal és kiegészítő elemekkel, biztonsági postaládával, textil ablakárnyékolókkal

Tervezzünk okosan árnyékolást! Előnyök és buktatók a tervezés során!

Professzionális árnyékolókkal, okosotthon-vezérlésekkel, természetes szellőző- és homlokzatburkolati-rendszerekkel, minden típusú helyszínre megbízható megoldásokat találhatunk. E beruházással nemcsak a hasznos négyzetmétereket növelhetjük meg, de ingatlanunk értékét is.

Azonban a megfelelő árnyékolórendszerek kiválasztása, tervezése, ma már szakértő segítséget, sok esetben mérnöki tervezést feltételez. A projekt vagy árnyékolónk sikerességének kulcsa az építész, a beruházó, az árnyékolási szakértő, az árnyékolási kivitelező és a megrendelő összehangolt együttműködése, figyelmbe véve az igényeket, a helyszíni adottságokat és a lehetőségeket.

Erre nem minden árnyékolási kivitelező (cég) alkalmas. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban mik a lehetőségeink igényeinkhez és pénztárcánkhoz mérten, kérjük ki az árnyékolás tervezésével foglalkozó szakértő cég véleményét.

Ha nem akarunk csalódni, ne tudjuk le a dolgot egy szimpla árajánlatkéréssel egy átalunk szimpatikusnak vélt fotó alaján kiválasztott árnyékolóról, hanem…

…minden esetben egyeztessünk szakértővel, még a termékválasztás előtt! Ugyanis az árajánlatban szereplő összeg megtévesztő lehet, ha nem a mi elvárásunknak, lehetőségeinknek, helyszíni adottságunknak megfelelő árnyékolót választottunk!

Kérje szakértőink segítségét!

archishade.hu

(+36 70) 321-1354

ajanlatkeres@archishade.hu

 

Bemutatóterem:

2120 Dunakeszi, Pallag u. 47.

Nézze meg videóinkat a cikkben olvasható termékekről!

Pergola rendszerek:

Linarte homlokzatburkolat és dekorfal:

Télikert árnyékolók:

Tokozott napellenzők:

Termékválasztásban és annak építészeti tervezésében az Atenád szakmai partnere, az Archishade nyújt Önnek szakértő segítséget! Keresse kollégáinkat bizalommal!

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink, kerti és terasz pergolarendszereink minőségéről!

Bemutatóterem: ARCHISHADE Kft / ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Nyitvatartás: H-P 7-16h (időpont egyeztetése ajánlott! ITT kérhető!)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.archishade.hu

A cikk az alábbi magazinokban vagy online felületein is megjelent: