fbpx

Az árnyékolás szerepe a belső építészetben

Hogyan árnyékoljunk a különböző belsőépítészeti stílusoknak megfelelően a 2020-ban?

Napjainkban számos különféle belsőépítészeti stílust különböztetünk meg. Az eltérő lakberendezési megjelenésekhez más-más fajta árnyékoló típusok illeszkednek, melyeket az alábbiakban részletesen bemutatunk.

1. MINIMAL STÍLUS - SÁVROLÓ

A Minimál stílus legfőbb jellemzője, hogy az egyszerű formák és a rend alkalmazásával a „tér szolgálja az embert”. A lehető legkevesebb eszköz és anyaghasználat mellett igyekszik létrehozni egyedi, letisztult, de mégis nagyon látványos berendezést. A minimál stílusnak alapvető eleme a harmónia, ezért kifejezetten fontos, hogy az olyan részletek is összhangba kerüljenek, mint az árnyékolás.

Sávrolóinkat előszeretettel ajánljuk ehhez a trendhez. Kiváló választás azoknak akik mernek különbözni és nyitottak a modern lakberendezési eszközökre. A sávroló egy lenyűgözően szép és látványos árnyékoló, melynek egyediségét a textilek felületén látható sötétítő és fényáteresztő csíkok váltakozása nyújtja. Színvilága kiválóan illeszthető minimalista stílusban berendezett otthonokhoz.

2. MODERN STÍLUS - PRESZTÍZS PLUSZ ROLETTA

A Modern stílus manapság az egyik legkedveltebb lakberendezési stílus, melynek legfőbb jellemzői a az egyszerűség és a funkcionalitás. Jellemzik még a tágas, egybenyitott terek és átgondolt megoldások, melyek praktikus, kényelmes otthon megteremtését teszik lehetővé. Stílusát tekintve hasonlít a minimálhoz, viszont színek és minták használatában sokkal megengedőbb irányzat, barátságosabb és melegebb hangulatot sugall.

Presztizs plusz rolettánk kiválóan illeszkedik modern stílusban berendezett otthonokba, de vendéglátóegységek és hotelek is előszeretettel alkalmazzák. Ezek a szerkezetek nagy teherbírással rendelkeznek, ugyanakkor könnyen kezelhetők és nagy felületek lefedésére is megfelelőek. Elsősorban dekorációs szerepük miatt váltak a modern lakberendezési divat elengedhetetlen kiegészítőjévé, melynek köszönhetően egyedi atmoszférát és hangulatot kölcsönöznek az adott helyiségnek.

3. LOFT STÍLUS - FIXSCREEN

Az úgynevezett LOFT stílus az eredetileg gyárépületekből kialakított művészlakások hangulatát hivatott visszaadni. Legfontosabb stílusjegye a nagy belmagasság, hatalmas tágas terek és óriási üvegfelületek. Ezek a lakások általában egy kicsit eklektikusak, de annál hangulatosabbak. A látható betonoszlopok és szabadon futó csőrendszerek kötelező kellékei ezeknek a tereknek.

Fixscreen típusú kültéri textilárnyékolónk kiválóan illeszkedik a LOFT típusú lakberendezés ipari stílusvilágához. Tekintve, hogy akár 22 m2 üvegfelület árnyékolása is tökéletesen kivitelezhető segítségével, könnyedén alkalmazható akár 5-6 méteres belmagasság esetén is. Használatával nem kell lemondanunk a kilátás szabadságáról még leengedett állapotban sem, hiszen bentről kifelé tökéletesen áttekinthető.

4. ART DECO STÍLUS - FIRENZEI ROLÓ

Az Art Deco lakberendezés különböző stílusok egyvelegeként változatos szín- és formavilágot kínál. Összességében eklektikus, de a funkcionalitást is szem előtt tartó elegáns irányzat. Az Art Deco leginkább a klasszikus berendezést kedvelők számára felel meg, ugyanakkor természeténél fogva jobban illik egy nagypolgári otthonhoz. Jellegzetessége az absztrakt formavilág alkalmazása.

Firenzei rolónk tökéletesen illeszkedik ehhez a stílusirányzathoz, hiszen klasszikus eleganciát és szépséget sugall. Különlegessége az egyedi megoldású, párhuzamosan futó, áttetsző anyagban rejlik, melyet fényzáró textillapocskák kötnek össze. Ezen textillapok segítségével szabályozhatjuk a megfelelő mennyiségű fény beáramlását, zárt állapotban pedig teljes fényzárást érhetünk el.

5. HIGH TECH STÍLUS - ZSALUZIA

A High-Tech stílus jellemzője a funkcionalitás, ezt pedig a felhasznált anyagok -fém, beton, üveg- is kiválóan tükrözik. Futurisztikus, látványos formák jellemzik és ez a bútorok tekintetében is megjelenik, hiszen vagy extrém szögletes vagy extrém íves vonalvezetéssel készülnek. Kívülről a modern technika megjelenéseként láthatóvá teszik a vezetékeket, szellőzőcsatornákat vagy akár a lifteket is.

Különböző lamellázatú zsaluziáinkat javasoljuk ehhez a belsőépítészeti stílushoz, hiszen megjelenése szintén némileg futurisztikus. Esztétikus, egyedi megjelenése teszi érdekessé és ennek köszönhetően napjainkban az egyik leginkább teret hódító kültéri árnyékolási megoldás. A beeső fény átmenet nélküli szabályozására ad lehetőséget a zsaluzia.

6. MEDITERRÁN - ZSALUGÁTER, LOGGIA

Régóta kedvelt lakberendezési stílus a mediterrán világ megjelenítése otthonokban, hiszen egy életérzést sugall, melyről jó borok, finom életek és gondtalan életvitel jut eszünkbe. A mediterrán irányzat jellemzői a tágas terek használata, meleg színek, kényelem és jókedv. Ezen jellemzők használatával könnyedén teremthetünk igazi meleg otthont családunk számára.

Zsalugátereinket előszeretettel ajánljuk a mediterrán stílusirányzat szerelmeseinek, hiszen használatával felidézhetjük a régi idők emlékeit és a déli életérzést. Látványos megjelenésük mellett funkcionalitásuk sem utolsó, hiszen árnyékolási hatékonyságuk messze a legjobb a külső árnyékolók között.

Másik árnyékolási megoldás amely tökéletesen illeszkedik ehhez a stílushoz: Loggia, vagy másik nevén tolózsalugáter. Formavilágának köszönhetően mediterrán hangulatot sugall, melyet erősít a rendkívül széleskörű színválaszték. Ez a szerkezet egy fix, alumínium lamellás, tolópaneles árnyékoló, amely elsősorban teraszok, franciaerkélyek, körfolyosók vagy télikertek árnyékolására ajánlott.

7. BAUHAUS - PANOVISTA MAX, SLIDEFIX

A Bauhaus stílusirányzat a geometrikus formákhoz való vonzalmon alapul, melyben a sík felületek és a lapos tető alapvető követelmények. Ezek az épületek az egységes ritmus, a józan arányok és az ésszerű tagolás segítségével nyújtanak összhangot és változatosságot. A Bauhaus irányzat adja a minimalista stílus alapjait, így kifejezetten jellemzik a nagy üvegfelületek.

Panovista Max típusú árnyékolónk kiválóan illeszkedik a Bauhaus szögletes formavilágához. Felhasználását tekintve üveg-üveg találkozású, saroksorolt nyílászárókhoz alkalmazzák és megfelelő választás akár hatalmas üvegfelületek lefedéséhez is. Leengedett állapotban sem zavarja a lakók kilátását, hiszen sarokprofil nélkül, ZIP technológiával csatlakozik a sarkokon.

Slidefix típusú textilárnyékolónk egy másik variáció amely szintén illeszkedik a Bauhaus stílusjegyeihez. A Panovistával ellentétben ez egy vízszintes mozgatású árnyékoló, amely alkalmas akár 8 méter széles nyílászárók lefedésére is, ez a méret pedig egyedülálló a piacon.

Amikor árnyékolót választunk, minden esetben érdemes figyelembe venni az adott belsőépítészeti stílust, hiszen az összhang csak akkor lehet teljes ha a berendezés minden komponense passzol a másikhoz. A fentiekben leírtak pedig kiváló segítséget nyújtanak még akkor is, ha nem lakberendezési szakember tervezi meg a felhasználni kívánt árnyékolási módot és stílust.

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink minőségéről!

Bemutatóterem: ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.atenad.hu