Innovatív és esztétikus textil árnyékolók

Az erős, tartós textíliák felhasználása árnyékolási célokra, régi találmány és manapság is népszerű. Azonban a 21. század textil árnyékolói számos olyan tulajdonsággal és technikai megoldással rendelkeznek, melyekről elődeink nem is álmodhattak.

Ablakok árnyékolására régóta használnak textíliákat, csakhogy a modern építészetben megjelenő egyre nagyobb méretű üvegfelületekre a korábbi megoldások már nem voltak elégségesek. Megérett az idő egy olyan fejlesztésre, mely követi ezeket a hatalmas ablakfelületeket, és akár az épületek függönyfalainak árnyékolására is alkalmas. A jól ismert, hagyományos módszerek ideje lejárt. A belga Renson cég jelent meg elsőként egy egyedülálló technológiával, a cippzáras kültéri árnyékolóval.

Új típusú, szélálló, textilárnyékolók cippzáras rendszerrel

Az új típusú árnyékolónál a speciális vászon egy vékony sínben mozog, melynek szélére speciális cippzárat hegesztenek, ami a lefutóban elhelyezett műanyag betétben hangtalanul, könnyedén siklik. A tok minden korábbinál kisebb, szinte észrevétlen, az árnyékolandó felület pedig akár 6 méter is lehet.

A cippzáras kültéri textil árnyékoló három fontos funkciója:

 • nap elleni védelem
 • szélállóság, szél elleni védelem
 • rovarok elleni védelem (zárt állapotban a levegő bejut, de a rovarok nem).

Egyértelmű tehát, hogy teraszokra, pergolákra is kiváló ez az árnyékoló típus.

Alkalmazhatósága igen széleskörű. A pici tokszerkezetnek köszönhetően utólag is bármilyen stílusú épületre, lakóházra felszerelhető, legyen az családi- vagy társasház, irodaépület, közintézmény.

Áttetsző Crystal ablakkal ideális választás vendéglátó egységek számára is, hiszen huzatmentes, de szellőző teraszt alakíthatunk ki, miközben a panoráma elénk tárulhat.

Kilátás szabadsága, intim szféra megőrzése

Sokan ódzkodnak a lakás teljes elsötétítésétől és ragaszkodnak ahhoz, hogy kívülről minimális fény beszűrődjön, miközben a belső terek az illetéktelen pillantásoktól elzárva maradnak. A cippzáras Fixscreen árnyékolókban alkalmazott textil anyaga erre is jó lehetőséget kínál, csupán a megfelelő textil sűrűséget kell jól kiválasztani. Vannak sűrűbben és kevésbé sűrűn szövött textilek, ez mindig típustól függ, tehát választáskor erre is legyünk tekintettel.

Nem kell lemondanunk a panorámáról, miközben a helyiségeink jótékony félhomályba borulnak. Természetesen a teljes fényzárás sem kizárt, ha arra van igény. A hangsúly a belső fényviszonyok szabályozásán, a jó vizuális komforton van.

Ugyancsak nem elhanyagolható szempont, hogy ezek a textilek egészségre káros anyagot nem tartalmaznak.

Pozitív élettani hatások

Készültek például kutatások arra vonatkozóan, hogy külső árnyékoló nélkül az irodában dolgozók teljesítménye hogyan változik. Az eredmény magáért beszél: az állandó fény miatt sokkal hamarabb elfáradnak a dolgozók, míg árnyékoló alkalmazásával a környezet kellemesebb, hiszen homogénebb a fényeloszlás.

Ezek a modern árnyékolók használatuk során fényszűrésük miatt kellő fényt nyújtanak a munkavégzéshez, nem zavarják a monitor láthatóságát, ezáltal kímélik a szemet. Mindezek pedig tükröződnek a teljesítményen.

Energiamegtakarítás

A megfelelő külső árnyékolók alkalmazásával kintről csupán a hő 4%-a jut a belső terekbe, ami az adott épület üzemeltetési költségein is érezhető. Nagy mértékben meggátolhatjuk az épület felemelegedését, csökkenthető a helyiségek klimatizálása, ezáltal nagyon jelentős mennyiségű energia takarítható meg.
Továbbá, ha okos otthonban gondolkodunk, egy jól átgondolt és kialakított intelligens otthon rendszerrel minimum szinten tarthatjuk vagy akár csökkenthetjük is energiafelhasználásunkat.

Rendkívüli textilek rendkívüli technikai tulajdonságokkal

A cippzáras kültéri árnyékolókhoz használt textilek között említésre méltó az üvegszálból készült, valóban textil hatású Serge és a pvc hatású Soltis. Ezek a típusok olyan előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az uv-állóság, gombamentesség, lángállóság, rendkívül időtállók és strapabírók, szakítószilárdságuk igen magas. Az egyes típusok és színek más-más hővédelmi hatásfokkal rendelkeznek, érdemes a textil választásánál figyelembe venni a paramétereket.

Extrém szélállóság, hatalmas méretek lefedése az egyes típusoknál

A cippzáras textil árnyékolónál fontos megemlíteni, hogy az erős széllökéseket is meghibásodás nélkül bírja. Egy-egy szélvihar után megszaggatott árnyékoló, vagy redőny helyreállítása, cseréje nem egyszerű és meglehetősen költséges procedúra. A Fixscreen típusok akár 130 km/óra erősségű széllel szemben is ellenállók, még úgy is, hogy a maximális méret, melynek lefedésére alkalmasak 22 négyzetméter.

6 méter magasság is elkészíthető, mely elfér egy 15 cm-es átmérőjű tokszerkezetben.
6 méteres szélesség is kivitelezhető, megosztás nélkül.

Egyedi, esztétikus megoldások cippzáras Fixscreen technológiával

1. PANORÁMA sarokablakok zavartalan árnyékolása

Üveg-üveg találkozású, saroksorolt ajtók, ablakok esetén a kilátást megzavarhatja a szerkezetekhez tartozó sodrony, lefutó stb. Panovista és Panovista Max típusok esetén mindez kiküszöbölté vált, így tökéletes panoráma tárulhat elénk árnyékolás közben is.

2. ÜVEG TOLÓAJTÓK árnyékolása szabad átjárással

A tolóajtók mozgatását figyelembe véve megalkották a vízszintes, cippzáras árnyékolót, rejtett vízelvezetéssel (Slidefix), mely során árnyékolónk követi a nyílászáró mozgását, így szabad átjárást biztosít árnyékolás közben is.

3. Tetőablakok, télikertek kiemelten szélálló árnyékolása

A Topfix néven ismert árnyékoló esetén a FIXSCREEN technológiája ötvöződik egy speciális feszítő technológiával, az eredmény egy kiemleten szélálló megoldás. A szabadalmaztatott speciális feszítő és smooth technológiák garantálják a textil feszességét és annak gördülékeny, csendes mozgását.

 • Vízszintes, függőleges vagy ferde üvegfelületkhez alkalmazható, mint például tetőablakok vagy télikertek esetén
 • Külső vagy belső alkalmazással is
 • Bármely üvegfelületekhez (fa, alumínium, pvc)

Topfix Max kivitel esetén akár 30 m2 -t meghaladó területeket is árnyékolhatunk.

Elektromos működtetés

A cippzáras kültéri árnyékolók működtetése nagyon egyszerű. Választhatunk motoros működtetésű rendszert kapcsolóval (vezetékes) vagy távirányítóval (vezeték nélküli-rádiós), de okos rendszerekkel is kompatibilis.

Intelligens (okos) vezérlés, okos eszközökkel manuális működtetéssel, távoli eléréssel vagy automatikusan (eseménysorok beállításával):

A jól kitalált intelligens otthon rendszer – a kézi vezérlés mellett – akkor is működik (él), ha nem vagyunk otthon, és ehhez semmiféle gombnyomásra, vagy telefonra nincsen szükség, hiszen a rendszer a számára meghatározott funkciókat akkor is elvégzi, amikor az előre kalibrált esemény bekövetkezik vagy a beállított szenzorok hozzák működésbe az eseménysort (pld. beprogramozom, hogy árnyékolóm automatikusan minden reggel 6-kor húzódjon le és este 18-kor húzódjon fel). A rendszert a szokásainknak megfelelő kritériumok szerint működtetjük optimalizált energiafelhasználás mellett. (pld. télen nem kell annyit fűtenünk, mert az árnyékolók a szenzorok alapján lemennek köztes vagy alsó végállásba, a beállított értékek alapján szellőztetnek a hőmérséklet szenzorok, a fűtéstermosztát nem egész nap fűti a lakást, csak az előre beállított értékek alapján kapcsol be vagy ki.)

Egyszerű tisztítás, karbantartás

Mindennapi felhasználói szempontból előnyös, hogy ez a textil típus nem igényel különleges ápolást, nem kell körülményes módon tisztítani, elegendő egy folyóvizes öblítés, ha ezt feltétlenül szükségesnek látjuk. Éppen ezért ajánlott sötét színűt választani, mert ezen még az a minimális mennyiségű szennyeződés, por is alig látszik, ami megtapad rajta. Ráadásul a sötét szín sokkal jobban illeszkedik az ablak struktúrájába, mint egy élénk árnyalat. Ám, ha az épület színvilága, vagy egyéni ízlésünk úgy diktálja, több mint 100 szín közül választhatunk.

A karbantartásban sincs semmi ördöngösség: a tok szerelőfedele leemelhető, majd a csavarok eltávolítása után a szerkezet kihúzható. Ha jól van felszerelve és jó a méret, ha nincs rongálás, fizikai behatás, akkor ez a típusú árnyékoló nem tud tönkremenni. A motor meghibásodása is gyorsan, egy motorcserével orvosolható, de a jól megválasztott, minőségi rendszerekhez mindig minőségi motorokat szerelnek be a gyártók.
Ha cserélni szeretnénk az árnyékolót, mert például megváltoztattuk a homlokzat színét, akkor sem kell a szerkezetet cserélni, elegendő csak a textilből más színűt választani.

Arra mindig figyeljünk, hogy ne olcsó másolatokat vásároljunk, mert ezek minősége erősen megkérdőjelezhető.

Telepítés

 • külső tokos – már meglévő épületekre, utólagos felszereléssel
 • vakolható tokos – új építésű épületre, itt a tokszerkezet integrálható

Kétféle tokméret választható:

 • 100 mm és 150 mm
 • a 100-as tok 3,60 méter magasságot, 150-es akár 6 méter magasságot is magában foglal

Hazai gyártás előnye

A Fixscreen gyártási jogát elsőként Európában az Atenád kapta meg 2015-ben.

Magyarországon jelenleg is kizárólagos módon készülnek hazai gyárukban a Renson belga rendszerű Fixscreenjei, melyek:

 • gyorsabb határidőt és
 • kedvezőbb árfekvést jelentenek a hazai vásárlóknak.

Videó - így tervezzünk kültéri textilárnyékolót!

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink minőségéről!

Bemutatóterem: ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Nyitvatartás: H-P 7-16h (időpont egyeztetése ajánlott! ITT kérhető!)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.atenad.hu