Hogyan válasszunk jól árnyékolót ablakainkra?

3/1. rész: Lamellás kültéri árnyékolók nyílászárókra: zsaluziákkal, zsalugáterrel, loggia panelekkel

Kültéri vagy beltéri árnyékolás?

A kültéri árnyékolók legnagyobb előnye, hogy a nap káros sugárzását már az üvegen és az épületen kívül felfogják, ezáltal a belső árnyékoló szerkezeteknél magasabb hővédelmi hatékonysággal bírnak (nem alakul ki üvegházhatás stb.).

Stíluselemként is funkcionálnak, hiszen az épület homlokzatának megjelenésére vannak befolyással. Attól függően, hogy elrejteni vagy kiemelni szeretnénk ablakainkat, színben és toktípusban (látszó vagy rejtett) is érdemes összehangolni a választott árnyékoló szerkezetet.

Kültéri árnyékoló megoldások

  1. Redőny
  2. Textilárnyékoló

Lamellás kültéri árnyékoló megoldások

  1. Zsaluzia
  2. Zsalugáter
  3. Loggia tolópanel

*A cikksorozat első része a lamellás típusokat mutatja be!

LAMELLÁS ÁRNYÉKOLÓK

A lamellás külső árnyékolók hasonló elven működnek, mint a közismert beltéri reluxa, ugyanis a bejutó fény mennyisége a lamellák dőlésszögének köszönhetően, illetve azok billentésével szabályozható. Zsaluzia esetén a lamellákat akár igény szerint teljesen fel-, vagy leengedhetjük, míg a zsalugáterek és loggia panelek esetén a lamellák fix pozícióban, rögzítve vannak elhelyezve a szerkezeten. Felár ellenében választhatunk elforgatható kivitelt is.

Ezek az árnyékolók nem sötétítik el a belső teret, miközben a hűsítő árnyék mellett a szellőzést is biztosítják, a lamellák közötti résnek köszönhetően. Az újgenerációs típusok alumíniumból készülnek, melyek rendkívül időtállóak, nem igényelnek különösebb karbantartást, ápolást. Modern épületek esetén az alumíniumból készült zsaluzia és a loggia kitűnő választás.

Megjelenésük nagyszerűen illeszkedik a modern épületek hatalmas üvegfelületeihez. Loggiák esetén közkedveltek a fehér, a föld tónusú és antracit szürke színek, de a bátrabbak a RAL-skála bármely színét választhatják. A klasszikus és mediterrán ingatlanok a fautánzatú barna árnyalatokkal hódítanak leginkább.

Alumark Zsaluziák

A magas műszaki tartalommal rendelkező alumínium zsaluziára jellemző a hatékony hővédelem, hosszú élettartam, nagy szélállóság. Nem igényel rendszeres karbantartást, nagy méretű ablakok árnyékolására is alkalmas. Jellemzően motoros működtetésű (kapcsolóval vagy távirányítóval), de okos-otthon vezérléssel is kompatibilis.

A legmodernebb újgenerációs rendszerek az öntartó zsaluziák, melyek hőhídmentes kialakítást tesznek lehetővé, ezáltal növelhetjük az energiahatékonyságot és meggátolhatjuk a párakicsapódást, a belső falak penészesedését. Ha kompakt rendszerben gondolkodunk, ahol szeretnénk igényesen (rejtett módon) szúnyoghálót is alkalmazni, akkor az öntartó rendszer kiváló választás. A klasszikus standard zsaluziák mellett újdonságnak számít a láncos kivitel, mely teljesen szabad átláthatóságot nyújt a lamellák között, mindemellett biztonsági funkciója is jelentős. Hőszigetelési és esztétikai szempontból a szendvicspaneles kivitel a legjobb műszaki megoldás. A hagyományos, egyszerű, un. sodronyos zsaluziák hasonlítanak leginkább egy reluxához, viszont műszaki megoldásuk végett, átszűrődő fényrés keletkezik az ablakon. A négyzetestől eltérő nyílászárókra alakos zsaluziák alkalmazhatók, igen jelentős felárral. A modern raffstore zsaluziák akár önálló szerkezetként is funkcionálhatnak, nem szükséges ablak elé építeni őket.

Zsaluzia választási buktatók

A választást feltétlenül előzze meg az alapos tervezés! Ha lehetőség van rá, az árnyékolót már az épület tervezésénél válasszuk ki – kérjük ki szakember véleményét -, így érhető el leginkább, hogy a számunkra legvonzóbb zsaluzia típus épületünk részévé váljon. Érdemes körültekintőnek lenni nyílászáróink kiválasztásánál is, hiszen a megszokottól eltérő alakos formájú ablakok árnyékolása, illetve az egyedi színek választása súlyos pénztöbbletekkel nyomhatja meg a költségvetést. A minőségi zsaluzia garanciája, a megfelelő TERVEZÉS és szakszerű BEÉPÍTÉS!

Loggia vagy zsalugáter?

A loggia, panelekből álló, sajátos zsalugáter, mely alkalmas tolóajtó vagy tolófal létrehozására. Alumínium szerkezetével kitűnően ötvözi a mai kor igényeit, a klasszikus zsalugáter stílusjegyeivel. Alkalmazása rendkívül széleskörű. Mozgatása leginkább kézzel történik, az egyes paneleket egyszerűen eltoljuk az árnyékolni kívánt területre. Egyedi megoldásként, a paneleket használaton kívül teljesen elrejthetjük, vagy akár harmonika-szerűen összehajthatjuk. A klasszikus stílus kedvelői választhatnak a tartósabb, valósághű, fautánzatú festéssel készülő, és a valódi fából gyártott típusok közül.  A hagyományos, fa zsalugáter kedvelőknek megfontolandó az újgenerációs, alumínium szerkezetek mellett dönteni, melyek hasonlóan elegánsak, ugyanakkor rendkívül időtállóak, nem igényelnek különösebb karbantartást, ápolást.

Bemutatkozik a hazai gyártású loggia! VIDEÓ az árnyékolóról és működtetéséről!

Hazánkban kiemelt gyártóként, az Atenád Kft. 2016 óta készít megrendelésre belga rendszerű tolózsalugátert, gyorsabb elkészülési határidővel, kedvezőbb árfekvéssel.

Tudjon meg többet a lamellás árnyékolókban rejlő lehetőségekről:

Termékválasztásban és annak építészeti tervezésében az Atenád szakmai partnere, az Archishade nyújt Önnek szakértő segítséget! Keresse kollégáinkat bizalommal!

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink, kerti és terasz pergolarendszereink minőségéről!

Bemutatóterem: ARCHISHADE Kft / ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Nyitvatartás: H-P 7-16h (időpont egyeztetése ajánlott! ITT kérhető!)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.archishade.hu