Árnyékolás a fürdőszobában

Milyen árnyékolót válasszunk fürdőszobánkba és miért?

Otthonunk árnyékolása esetén a fürdőszoba sem maradhat ki. Lévén, hogy a gyakran jelenlévő pára miatt ez egy kényes terület, érdemes jól átgondolni milyen sötétítőt válasszunk. Természetesen fontos számításba venni az esztétikai kérdéseket, valamint az adott épület és szoba belsőépítészeti stílusát is. Ezen tényezők figyelembe vételével otthonunk vizes blokkjaiba is könnyedén kiválaszthatjuk a legoptimálisabb árnyékolási megoldást.

BELTÉRI ÁRNYÉKOLÓK

Amennyiben fürdőszobánk nyílászáróit beltéri árnyékolóval szeretnénk felszerelni érdemes nagyon körültekintően választani. Tekintettel arra, hogy egy fürdőszobában gyakran fülledt a levegő és magas a páratartalom számolnunk kell a penészesedés kialakulásának lehetőségével.

Mit érdemes választani?

SÁVROLÓ

Beltéri textilárnyékolók közül a legoptimálisabb választás -egy fürdőszoba esetén- a méltán közkedvelt sávroló. Az ehhez alkalmazott textil anyaga sokkal lazább szövésű, mint a további roletta textileké. Ennek a laza szövésnek és a dupla rétegnek köszönhetően a pára nem tud megülni a textilben, így a penészesedés lehetőségétől sem kell tartanunk.

Természetesen az esztétikai szempontok sem utolsók egy helyiség árnyékolása esetén, azt pedig kijelenhetjük, hogy a sávroló egy rendkívül elegáns, exkluzív megjelenésű, szinte minden környezetbe jól illeszkedő árnyékoló. Stílusát tekintve egyébként leginkább a minimál stílusban berendezett otthonokhoz passzol, de egyéb formációkhoz is könnyedén illeszthetjük. A sávos hatást a textil felületén lévő sötétítő és fényáteresztő csíkok váltakozása adja, és ezek eltolásának segítségével szabályozhatjuk a beáramló fény mennyiségét és az átláthatóságot.

ALUMÍNIUM RELUXA

Tökéletes választás lehet még fürdőszobánk árnyékolására az alumínium reluxa. A vizes blokk magas páratartalma nem képes károsítani az alumínium lamellázattal rendelkező reluxáinkat. A reluxa fényzáró képessége -az új technológiáknak köszönhetően- kiváló és mivel bárhová könnyen felszerelhető, ezért sok háztartás kedvelt árnyékolója.

Fontos megemlíteni, hogy nem csak négyszög alakú hagyományos nyílászárókra szerelhető fel, hanem akár háromszög ablakokra is. Stílusát tekintve pedig bármilyen környezethez jól illeszkedik, tekintve, hogy szinte bármilyen színben elérhető a lamellázat, melyhez immár a karnis megjelenése is maradéktalanul igazítható.

Mit nem érdemes választani?

A firenzei rolót összekötő textillapocskák között a pára könnyedén meg tud ülni, így hamar penészessé válhat az árnyékoló.

Tekintettel arra, hogy a sávrolótól eltérő további rolettáink sűrűbb szövéssel rendelkeznek így ezek is könnyedén megszívják magukat vízpárával és a penészesedés lehetősége ebben az esetben is fennáll.

KÜLTÉRI ÁRNYÉKOLÓK

Amennyiben fürdőszobánk nyílászáróit kültéri árnyékolóval szeretnénk felszerelni több szempontot is érdemes figyelembe venni. Fontos átgondolni, hogy mennyire szeretnénk hatékony fényzárást elérni az adott helyiségben: a célunk az, hogy teljes sötétséget érjünk el vagy csupán a kíváncsi tekinteteket szeretnénk távoltartani? A választás esetén elengedhetetlen szempont a ház vagy lakás további területein alkalmazott kültéri árnyékolók típusa, hiszen az összhang érdekében ajánlott ugyanazt vagy legalábbis hasonló stílusú külső árnyékolót telepíteni fürdőszobánkhoz is.

Teljesen fényzáró kültéri árnyékolók

FIXSCREEN

Az innovatív ZIP technológiának köszönhetően ennek a kültéri textilárnyékolónak a segítségével -a megfelelő blackout textil kiválasztásával- akár teljes fényzárást is elérhetünk fürdőszobánkban, vagy saját -jakuzzival felszerelt- relaxációs szobánkban. Ugyanezen ZIP technológiának köszönhetjük a Fixscreen kiemelkedő szélállóságát, hiszen a zipzárnak köszönhetően a textil megfeszül a lefutóban, így az -akár extrém időjárási körülmények között is- a helyén marad, nem zörög, nem szakad.

Stílusát tekintve több különböző belsőépítészeti trendhez is illeszthetjük. Tekintve, hogy hatalmas méretek is lefedhetők segítségével, a LOFT típusú lakberendezés ipari stílusvilágához illik a legjobban, de a minimál, modern és high-tech stílusokhoz is tökéletesen passzol.

KIEMELKEDŐ PANORÁMA, KÜLÖNLEGES MEGOLDÁSOK

Teljes panoráma, teraszra nyíló fürdőszoba, vagy sarokillesztett nyílászárók: Panovista & Slidefix. Ezen árnyékolóink is ugyanazon ZIP technológiával kerülnek felszerelésre, mint Fixscreen elnevezésű rokonuk, ezért használatukkal szintén teljes fényzárás érhető el. A megfeszített textilnek köszönhetően ugyancsak rendkívül szélálló szerkezetek.

A Panovista és Panovista Max típusú árnyékolókat a panoráma teljeskörű megtartásáért fejlesztették ki, méghozzá üveg-üveg találkozású nyílászárókhoz. Ezek az árnyékolók a sarokillesztéseknél sem fosztanak meg minket a kilátástól.

A Slidefix pedig egy vízszintes mozgatású textilárnyékoló, melyet akár 8 m szélességig is alkalmazhatunk. Funkcionalitását tekintve hatalmas előnye, hogy választható egyoldalra, kétoldalra vagy középen záródó változatban is.

Nem teljesen fényzáró kültéri árnyékolók

Az egyik legrégebbi és legpraktikusabb árnyékolási megoldás a redőny, melyből egyaránt elérhető műanyag és alumínium változat. Funkcióit tekintve kiváló hang és hőszigetelő, ezutóbbi pedig igencsak fontos egy fürdőszoba esetén, hiszen így könnyedén fenntarthatjuk az általunk kívánt hőmérsékletet. A kíváncsi szemeket maradéktalanul távol tartja, így akkor sem kell aggódnunk a belátás miatt, ha fürdőnk a földszinten található.

Szinte teljes fényzárást érhetünk el segítségével, csupán azért soroljuk a nem teljesen fényzáró árnyékolók csoportjába, mert a lamellák lefutóba történő csatlakozásánál egy alig észrevehető fénycsík jelenik meg. Stílusát tekintve szinte bármilyen építészeti stílushoz válaszhatjuk. Attól függően, hogy milyen színben választjuk, megfelelően illeszthető például -fehér vagy szürke színben- minimál vagy loft stílusú épületekhez is, de ezek tökéletes ellentettjéhez -a mediterrán stílushoz- is kiválóan passzol , ha pl. aranytölgy színterezést választunk.  

A zsaluzia egy igényes, trendi és időtálló kültéri „reluxa”. Ez a rendkívül modern, alumínium lamellás árnyékoló méltán népszerű, hiszen használatával -csakúgy, mint a redőny esetén- szinte teljes fényzárást érhetünk el. Ha nagy felületű nyílászárók találhatók otthonodban akkor érdemes ezt a típusú árnyékolót választanod.

Teljesen zárt állapotban egyáltalán nem átlátható, ellenben az elforgatható lamellázat lehetőséget ad a fény beáramlásának egyedi szabályozására is, -így növelve a felhasználó szabadságát-. A szerkezet és a nyílászáró között a légáramlás minimálisra csökkenthető, így ez az árnyékoló is rendkívül jó hőszigetelő hatással bír. Megjelenését tekintve szintúgy többféle építészeti stílushoz illeszthetjük, de a high-tech stílus jellemzőihez passzol leginkább.

Amikor fürdőszobánk árnyékolására kerül a sor, minden esetben érdemes szakértő véleményét kérni, hiszen csak így hozhatjuk összhangba az adott lakberendezési stílust, a sokszor magas páratartalommal rendelkező helyiség adottságait. A fentiekben leírtak kiváló iránymutatóként szolgálnak arra, hogy mely árnyékolók alkalmazhatók egy fürdőszobába, anélkül, hogy a termék hamar károsodást szenvedne. 

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink minőségéről!

Bemutatóterem: ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.atenad.hu