Élet a kertben

…avagy a modern kerti árnyékolók otthonteremtő megoldásai

Az árnyékolás fogalma sokak számára kimerül a nyílászárók lefedésében. Valójában azonban itt nem ér véget az árnyékolástechnika alkalmazása, hiszen kertünk és teraszunk árnyékolása épp annyira fontos, mint a belső tereké. Ha jobban utánanézünk számos lehetőség tárul elénk, különféle módok közül választhatunk a kert és az épület harmonikus összekapcsolására. Egy-egy árnyékolási megoldás alkalmazásával külső élettereink is sokkal élhetőbbé és kihasználhatóbbá válnak. Helyi adottságok alapján érdemes tehát jól átgondolni, hogy mi a számunkra leginkább megfelelő választás, ha kertünk árnyékolásáról van szó.

A jól ismert egyszerű napernyőket felváltó, korszerű és automatizált napellenzőkön is túlmutatnak az újgenerációs, bioklimatikus kerti pergola-rendszerek, melyek rejtelmeibe kalauzolunk el most Téged.

Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy e rendszerek kerti tervezése és beépítése alapos tervezői, mérnöki munkát igényel minden esetben, a hosszútávú, biztonságos működés és esztétikum érdekében!

LAMELLÁS KERTI- ÉS TERASZÁRNYÉKOLÓK

A kerti pergola jellegű rendszerek legkedveltebb fajtáit az alumínium lamellás szerkezetek különböző típusai alkotják. Tekintve, hogy ezen árnyékolók minden alkatrésze alumíniumból készül, így rendkívül strapabíró és időtálló szerkezetek, melyek szél- és hóteherbírása is kiemelkedő. Fontos, hogy a maximális kényelem érdekében ezen szerkezetek mindegyike felszerelhető oldalárnyékoló elemekkel (textilárnyékolók, üvegtolóajtók, loggia panelek…stb) és különböző extra kiegészítőkkel, mint világítás, fűtés, zenemodul stb.

Kinek mit ajánlunk?

ALGARVE

Algarve kerti árnyékolónkat elsősorban a szögletes formák és a minimál dizájn szerelmeseinek javasoljuk. Lamellás alumínium szerkezetének és integrált vízelvezető rendszerének köszönhetően egész évben élvezhetjük és teljes értékűen kihasználhatjuk teraszunkat. A 150°-ban elforgatható lamellázat segítségével pontosan annyi napfényt engedünk be a szerkezet alá, amennyit kívánunk. Célunk a felhasználók kényelmének maximalizálása, így a lamellák és egyéb extra felszereltségek működtetése automatizált módon történik. Fontos, hogy az esővíz akkor sem folyhat be a szerkezet alá, ha esőzés után kinyitjuk a tetőszerkezetet. Egy időtálló, ugyanakkor elegáns megjelenésű szerkezetet választunk precíz részletekkel hosszútávra, mely nem igényel bonyolult karbantartást. Amennyiben szeretnénk fokozni a belső komfortot, szélálló oldalárnyékolási elemeket is építhetünk a szerkezethez.

Az Algrave választható klasszikus kivitelben, az eltérés csupán megjelenésében mutatkozik meg. A rusztikus jegyek a tartóoszlopok mintázatában, illetve a gerendázatra illeszkedő, jellegzetes dekoratív díszítőelemben érvényesül, mintegy „megkoronázva” a szerkezetet. Bátran ajánljuk az Algarve „Classic line”-t a klasszikus vagy rusztikus stílus kedvelőinek.

ALGARVE AERO

Az Algarve Aero típust akkor választhatjuk, ha teraszunkon már rendelkezünk egy meglévő szerkezettel, de szeretnénk kihasználni az Algarve lamellás tetőrendszer nyújtotta előnyöket. Ez esetben a tartóoszlopok nélküli, önálló Aero tetőszerkezetet egy már meglévő építményre, vagy meglévő mélyedésbe helyezzük el.

CAMARGUE

Ha szívesen bővítenénk a belső életteret a kert irányába, akkor a Camargue a legjobb választás. Ez a típus az Algarve előnyeit kibővítve fantasztikus megoldásokra képes. A legsokoldalúbb lamellás pergola, ahol minden elem integrált módon kerül beépítésre a szerkezetbe, legyen szó oldalelemekről, vízelvezetésről, infra fűtőtestről, hangszóróról, világításról, stb. Kiegészítő elemek sokasága, rendkívüli oldalpanel és textilválasztéka ámulatba ejtő módon, minden igényt kielégít. Tekintve, hogy számtalan módon variálhatjuk a szerkezetet és a hozzárendelt kiegészítőket, így bármely építészeti stílushoz kitűnően illeszkedik.

A szerkezetek sorolhatók egymás mellé, így akkora területet fedhetünk le, amekkorát csak szeretnénk. Működtetése szintén automatizált módon történik.

SKYE

Skye szerkezetünket azoknak javasoljuk, akik a teraszárnyékolásban is a csúcstechnológiát szeretnék választani. Ennek az alumínium lamellákkal felszerelt Camargue szerkezetnek az innovációja és különlegessége abban rejlik, hogy a lamellák nem csupán elforgathatók, de teljesegészében el is tolhatjuk őket. Ez a változat teljesen egyedülálló, semelyik másik lamellás szerkezet nem képes az égboltot teljesen megnyitni felettünk. Amennyiben közvetlenül a belső tér elé kerül felszerelésre az árnyékoló, rendkívül praktikus, hiszen így adott esetben lakóterünk világossága maradéktalanul fenntartható.

Természetesen a lamellák biztonságosan eltolhatók, 145°-ban elforgathatók és tökéletesen zárhatók a szabadalmaztatott S-drive technológia segítségével, és az integrált vízelvezetésnek köszönhetően itt sem kell a beázástól félnünk. Végtelen módon testre szabható, választhatjuk például úgynevezett Dual kivitelben is, mely segítségével kétoldalra is elhúzhatjuk a lamellákat. A piacon egyedülálló módon 2020-tól már ez a típus is elérhető Aero kivitelben, mely beépíthető bármilyen szerkezeti elemre vagy acélszerkezetre. Működtetése szintén automatizált módon történik, akár okostelefon vagy táblagép használatával is lehetséges.

FIX TEXTILTETŐS KERTI- ÉS TERASZÁRNYÉKOLÓK

ALGARVE CANVAS

Előszeretettel javasoljuk az udvar – árnyékolási célból történő – lefedésére vagy egy elegáns és nem mindennapi autóbeálló létrehozásához.

A szerkezet – a lamellás rendszertől eltérően -, kétrétegű, fix tetőszerkezettel rendelkezik – maximális szélállósággal -, melyet az alsó rétegű, feszített, zip-es textilvászon biztosít. A felső réteget egy strapabíró, trapéz hullámlemez képezi, mely elsősorban a vízelvezetésért felelős. Ennek a kettősségnek köszönhetően képes a Canvas egyszerre elegáns és strapabíró lenni.

Modern formavilágának köszönhetően kitűnően alkalmazható minimál, modern vagy bauhaus stílusú épületek mellé, olyan ingatlanoknál, ahol fontos az épületegyüttes stílusának összhangja.

A Canvas is választható Aero változatban. Ez esetben egy már meglévő szerkezetre kerül beépítésre a kétrétegű tetőszerkezet.

Amennyiben szeretnénk egyszerre kihasználni a Canvas fix tetőszerkezetének és az Algarve forgatható lamellás tetőszerkezetének előnyeit, arra is van lehetőség az úgynevezett Dual kivitellel. Ez a változat sorolt szerkezet esetében lehetséges.

ELTOLHATÓ TEXTILTETŐS ÉS PONYVÁS RENDSZERŰ KERTI- ÉS TERASZÁRNYÉKOLÓK

Az alumínium lamellával rendelkező kerti árnyékolók mellett népszerűek a textiltetős szerkezetek, melyek a lamellás szerkezetekkel szemben, kevesebb légmozgást biztosítanak az árnyékoló alatt (zárt állapotban jobban megreked alattuk a levegő).

A vászon- illetve ponyvás tetőt leszámítva a szerkezetek alkatrészei is alumíniumból készülnek, így rendkívül strapabírók. Megjelenésük – tetőszerkezetüknek köszönhetően – filigránabb, mint a lamellás változatoké.

Az eltolható textiltetős rendszerek feszített zip-es vásznak, melyek rendkívül szélállóak, míg a ponyvás tetejű árnyékolók – tekintve, hogy a ponyva nem feszített, teherbírása kisebb – nagyobb odafigyelést igényelnek szélfúvás vagy hóesés esetén (nem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken közkedveltek). Azonban emiatt költséghatékonyabbak, mint vászontetős vagy lamellás társaik. Természetesen különböző kiegészítő lehetőségek rendelkezésre állnak, csakúgy, mint a lamellás szerkezeteknél. Rejtett vízelvezető rendszerrel kerülnek felszerelésre és kézi vagy automatizált módon működtethetők.

Kinek mit ajánlunk?

LAPURE

E kiemelten szélálló, zip-es textiltetővel rendelkező, homlokzathoz építhető teraszárnyékoló szerkezetünket bátran ajánljuk a minimalista formák kedvelőinek. Mint neve is mutatja, ez egy filigrán, elegáns megjelenésű, letisztult szerkezet. Praktikum szempontjából egyedülálló módon lehetőséget biztosít arra, hogy a textiltető túlnyúljon a teraszon, így például a medence fölé is könnyedén árnyékot vethetünk segítségével. Lábai eltolhatók, ha négyzetalakútól eltérő formájú teraszon szeretnénk alkalmazni. Amennyiben a napsugaraknak utat engednénk, a textil teljes egészében behúzható a tokba, rendkívüli módon teljesen nyitottá válik a terasz, ahol zavaró, robosztus tartószerkezetek nélkül, gyönyörködhetünk a panorámában.

QBUS PERGOLA

Ezt a ponyvás kerti- és teraszárnyékolót elsősorban a mediterrán életérzés és megjelenés szerelmeseinek ajánljuk figyelmébe. A baldachin-szerű ponyva egyedi küllemet kölcsönöz a szerkezetnek, funkcionalitását tekintve pedig kiválóan véd a nap, a szél és az eső ellen egyaránt. Számos módon kombinálható a rendszer, így akár sarok megoldás is kialakítható segítségével. Alkalmazásával hangulatossá válik a kert és meghitté a terasz.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az újgenerációs kerti és teraszrendszerek minden igényt kielégíthetnek, kizárólag helyszíni adottságunk, igényeink és pénztárcánk szabhatnak határt.

A szerkezeteket hosszú távra tervezték, így lényeges, hogy már – lehetőleg az építkezési szakaszban – de mindenképpen a kert és terasz tervezési fázisában kérjük ki az árnyékolási szakértő véleményét a csalódások elkerülése érdekében, hiszen nem olcsó szerkezetekről beszélünk, melyek mérnöki tervezést igényelnek.

Ebben segítségedre lehetnek az Archishade szaktanácsadói.

Tovább érdeklődik a témában? Nézze meg kerti teraszrendszerekről készített rövid videónkat!

Tel: +36 30 556 6782; Tel: +36 70 639 2000

Termékválasztásban és annak építészeti tervezésében az Atenád szakmai partnere, az Archishade nyújt Önnek szakértő segítséget! Keresse kollégáinkat bizalommal!

Látogasson el bemutatótermünkbe és győződjön meg kültéri, beltéri árnyékolóink, kerti és terasz pergolarendszereink minőségéről!

Bemutatóterem: ARCHISHADE Kft / ATENÁD Kft. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47. (Auchan Ipari Park)

Nyitvatartás: H-P 7-16h (időpont egyeztetése ajánlott! ITT kérhető!)

Termékeinket viszonteladóinkon keresztül értékesítjük, beépítéshez szívesen ajánlunk megbízható, szakértő partnert Önnek.

www.archishade.hu

EZ IS ÉRDEKES LEHET

További cikkek, inspirációk a témában

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai

Elolvasom a cikket!

Tervezzünk stílussal! Inspirációk árnyékolást tervezőknek

Tovább a blog oldalra!

Hogyan árnyékoljunk okosan! Vásárlás előtti tudnivalók

Tovább a szaktanácsok oldalra!